Sähkölämmityksestä maalämpöön kolmessa päivässä

19.8.2016 | Kokemuksia Lämpö-Vallista

Jyväskyläläisten Nykästen vuotava sähkökattila vaihdettiin keväällä 2016 edulliseen maalämpöön. Lämpö-Vallin tekemästä remontista heille jäivät päällimmäisenä mieleen ahkeraa työtä tehneet asentajat.

Maalämpö sähkökattilan tilalle

Lämpö-Valli asensi jyväskyläläisten Nykästen taloon maalämmön toukokuussa 2016. Kaksitasoisen paritalon toisen puoliskon asukkaat olivat siirtyneet maalämpöön jo viisi vuotta aikaisemmin, ja nyt Nykäsetkin olivat päätyneet samaan valintaan sähkökattilan tultua tiensä päähän.

– Joulukuussa 2015 meillä rupesi reistailemaan lämmöt. Laitoin järjestelmään painetta lisää ja se rupesikin vuotamaan. Putkimies kävi katsomassa lämmityskattilaa ja totesi, että se oli aivan mätä ja eristeisiin oli päässyt kosteutta, kertoo Raimo Nykänen.

Nykäsillä oli uudeksi lämmitysmuodoksi kaksi vaihtoehtoa harkinnassa: maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu.

– Maalämpö oli lopulta vaimon päätös, koska hänen seinänaapurinamme asuvalla siskollaankin oli jo sellainen. Tekijöistä meillä oli muutamia vaihtoehtoja, mutta Lämpö-Valli oli niistä aktiivisin, joten valinta osui heihin. Hinnoissa ei ollut juurikaan eroa tekijöiden välillä, Raimo perustelee.

Lämpö-Valli hoiti sujuvasti koko prosessin

Maalämpöremontti lähtikin sitten hyvin vauhdikkaasti käyntiin ja eteni sujuvasti loppuun asti.

­– Alun perin meillä oli tarkoitus tehdä remontti vasta syksyllä. Lämpö-Valli kävi kuitenkin täällä jo tekemässä kartoituksen, eikä siinä mennyt kuin viikko tai kaksi, kun he jo ehdottivat remonttiaikaa, Raimo selittää.

– Kaikki maalämmön asennuksen vaiheet hoituivat Lämpö-Vallin kautta. He hommasivat porarit sekä sähkömiehet ja hoitivat itse vanhojen laitteiden purun ja uusien asennustyöt.

Aikaisempi 2000-litrainen lämmityskattila purettiin pois maalämpölaitteiden tieltä. Vesikiertoiset patteri- ja lattialämmitysjärjestelmä jäivät osaksi uutta maalämpöjärjestelmää, johon tuli mukaan myös 100-litrainen puskurivaraaja.

Lämpökaivon porausta varten pihamaalle piti saada tehtyä reitti porauskoneelle, ja sitä varten Raimo joutui purkamaan betonilaattarappuset pois pihasta. Lämpökaivo porattiin 187 metriä syväksi.

– Porauksen jälkeen vedettiin putket pannuhuoneeseen asennetulle maalämpöpumpulle, täytettiin ne nesteellä ja lopuksi sähkömies teki sähkötyöt. Minulle jäi vain uusien rappujen teko sen jälkeen, mutta sekin alkaa olla jo kunnossa, Raimo sanoo.

– Koko touhu meni tosi kätevästi, kolme päivää kesti koko hommassa, Raimo toteaa.

Siisti jälki vakuutti jo naapurinkin

Maalämmön myötä Nykäset uskovat sähkölaskun puolittuvan aikasempaan verrattuna, mikä on hyvinkin realistinen arvio. Enää heidän ei myöskään tarvitse olla huolissaan vuotavan kattilan aiheuttamista ongelmista. Lämpö-Vallin tekemästä remontista heille jäi erittäin hyvät kokemukset.

– Koko homma oli tosi positiivinen juttu, ja Lämpö-Vallin toiminnassa oli paljon hyvää. Asiat hoidettiin rauhallisen asiallisesti ja alihankkijat olivat myös osaavia. Lämpö-Vallin omista asentajista jäi kuitenkin paras maku. Sanoinkin jo Lämpö-Vallin Aaro Vallille, että hänellä oli tosi hyvät työntekijät. Harvoin näkee niin ahkeria poikia! Raimo kehuu.

– Työn jälki oli tosi hyvää, siitä ei ole mitään moittimista. He purkivat siististi vanhat laitteet pois ja siivosivat jäljet. Meidät myös pidettiin koko ajan tietoisina siitä, miten remontti etenee, ja kaikki meni suunnitelman mukaan – tai jopa nopeammin, Raimo tarkentaa.

– Suosittelisin Lämpö-Vallia ilman muuta muillekin. Yksi naapurimme kävi katsomassa maalämpöjärjestelmäämme ja pyyteli jo Lämpö-Vallilta tarjoustakin samanlaisesta. Heille tulee maalämpö todennäköisesti vielä tänä tai ensi vuonna.