Valmistaudu alkavaan lämmityskauteen uusimalla talosi lämmitysjärjestelmä

23.9.2023 | Artikkelit

Miksi valita energiatehokas lämpöpumppu?

Energiatehokas lämpöpumppu tarjoaa monia etuja, jotka tekevät siitä harkitsemisen arvoisen vaihtoehdon perinteisille lämmitysjärjestelmille. Tässä muutamia syitä, miksi kannattaa harkita lämpöpumpun asentamista:

  1. Säästä energiaa ja kustannuksia: Lämpöpumput hyödyntävät ympäristössä olevaa lämpöenergiaa, mikä tekee niistä erittäin energiatehokkaita. Tämä voi merkitä huomattavia säästöjä lämmityskustannuksissa talven korkeilla energiahinnoilla verrattuna vanhempiin lämmitysmuotoihin kuten suoraan sähkölämmitykseen .
  2. Ympäristöystävällisyys: Lämpöpumput vähentävät hiilijalanjälkeäsi, koska ne tuottavat vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna perinteisiin lämmitysjärjestelmiin.
  3. Monipuolisuus: On olemassa eri tyyppisiä lämpöpumppuja, kuten maalämpöpumput, ilmalämpöpumput ja ilmavesilämpöpumput. Voit valita järjestelmän, joka sopii parhaiten talosi tarpeisiin ja ympäristöön.

Miten lämpöpumput toimivat?

Energiatehokkaat lämpöpumput toimivat periaatteella, jossa ne siirtävät lämpöenergiaa yhdestä paikasta toiseen. Yksinkertaisesti sanottuna ne voivat joko kerätä lämpöä ympäristöstä ja siirtää sen käyttöveden ja sisäilman lämmitykseen tai vastaavasti kesällä poistaa lämpöä sisätiloista ja siirtää sen ulos jäähdytystarkoituksessa. Tämä prosessi vaatii huomattavasti vähemmän energiaa ja tuottaa huomattavasti vähemmän haitallisia päästöjä kuin perinteiset lämmitysjärjestelmät, kuten sähkölämmitys tai öljylämmitys.

Lämpöpumppuja on erilaisia, ja sama pumpputyyppi ei aina ole paras ratkaisu jokaiseen omakotitaloon. Omakotitalon lämmitysjärjestelmää uudistettaessa pitää ottaa huomioon nykyinen talon lämmönjakotapa (esimerkiksi patteriverkosto, vesikiertoinen lattialämmitys, ilmalämmitys) ja talon muut ominaisuudet. 

Alla on lueteltuna lyhyesti erilaiset lämpöpumput ja niiden ominaisuudet:

Maalämpöpumppu

Maalämpö on ekologinen, energiatehokas ja vaivaton lämmitysmuoto. Maalämpöpumppu voidaan asentaa joustavasti lähes kaikkiin saneerauskohteisiin. 

Maalämpö on investointina kalliimpi kuin muut tämän päivän lämmitysmuodot, kuten kaukolämpö tai ilmavesilämpöpumppu. Maalämmön hyötysuhde, energiatehokkuus ja ympärivuotiset lämmitysominaisuudet ovat kuitenkin lämmitysmuodoista parhaimmat pitäen lämmityskulut vuodesta toiseen alhaisina. 

Asennettaessa maalämpö vanhan lämmitysjärjestelmän tilalle, päästään yleensä huomattaviin säästöihin lämmityslaskuissa, rakennuksen hiilidioksidipäästöt pienenevät ja rakennuksen arvo nousee huomattavasti. 

Lue lisää maalämmöstä

Kuvassa ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumpulla saadaan lämmitettyä kodin sisäilman lisäksi myös talon käyttövesi energiatehokkaasti. Ilmavesilämpöpumppu ei vaadi lämpökaivon porausta maaperään tai keruupiirin asennusta, josta syystä hankintahinta on maalämpöä edullisempi.

Ilmavesilämpöpumppu voidaan asentaa saneerauskohteisiin kodin ympärivuotiseksi päälämmönlähteeksi, mutta se voidaan toteuttaa joustavasti myös hybridijärjestelmänä vanhan lämmitysjärjestelmän rinnalle. Näin pystytään hyödyntämään kummankin järjestelmän parhaat puolet. 

Lue lisää ilmavesilämpöpumpusta

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu hyödyntää tehokkaasti ulkoilman sisältämää energiaa sisätilojen lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen.

Ilmalämpöpumppu kierrättää tehokkaasti ilmaa ja tasoittaa lämpötilaa talossa. Ilmalämpöpumppu toimii samalla kosteudenpoistajana ja ilmastointilaitteena, jolloin viihtyvyys ja asumismukavuus lisääntyvät oleellisesti.

Ilmalämpöpumppu tuo säästöjä kaikenlaisiin koteihin riippumatta siitä, mikä kodin nykyinen lämmitysjärjestelmä on kyseessä. Parhaisiin säästöihin päästään suorasähkölämmitteisissä taloissa. Ilmalämpöpumpun hinta on edullinen ja se on helppo ratkaisu aloittaa energian säästäminen.

Kuinka lämmitysjärjestelmän uudistus etenee?

Kun olet päättänyt siirtyä energiatehokkaaseen lämpöpumppuun, seuraavat askeleet auttavat sinua valmistautumaan tulevaan lämmityskauteen:

  1. Tee tarpeiden arviointi: Kartoita talosi lämmitystarpeet ja ympäristötekijät. Pohdi, mikä lämpöpumpputyyppi sopii parhaiten olosuhteisiisi, olipa se sitten maalämpöpumppu, ilmalämpöpumppu tai ilmavesilämpöpumppu.
  2. Valitse luotettava ammattilainen: Valitse lämpöpumppuasennukseen paikallinen ammattilainen, jolla on kokemusta omakotitalojen lämmitysjärjestelmien uudistamisesta ja hyvät arvostelut. Ammattilaisen avulla varmistat, että järjestelmä asennetaan oikein ja toimii optimaalisesti.
  3. Suunnittele asennus ajoissa: Varaa asennusaika hyvissä ajoin ennen lämmityskauden alkua, jotta voit varmistaa, että lämpöpumppu on käytössä ennen ensimmäisiä kylmiä päiviä.
  4. Varmista pumpun pitkäikäisyys: Keskustele ammattilaisen kanssa lämpöpumpun huolto-ohjelmasta varmistaaksesi, että lämpöpumppu pysyy kunnossa pitkällä aikavälillä ja varaosia on saatavilla myös tulevaisuudessa.
  5. Hyödynnä energiaetuja: Tutustu mahdollisiin energiatukeen ja -avustuksiin, jotka voivat auttaa sinua rahoittamaan lämpöpumpun hankintaa.

Valmistautuminen tulevaan lämmityskauteen energiatehokkaalla lämpöpumpulla voi säästää sinulle rahaa ja auttaa ympäristöä samalla kun varmistat, että kotisi pysyy mukavan lämpimänä. 

Älä siis odota viimeiseen hetkeen – aloita valmistelut jo nyt ja nauti energiatehokkaan lämmityksen eduista! Asiantuntijamme auttavat valitsemaan oikean lämpöpumpputyypin ja varmistavat kanssasi, että kodin lämmitysjärjestelmä on juuri teidän tarpeisiinne sopiva!

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Harri Ylikulju

0400 998 332 tai jätä yhteydenottopyyntö!

Lisää artikkeleita:

Paras ilmalämpöpumppu 2024

Ilmalämpöpumput ovat tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu kodin lämmitykseen ja viilennykseen. Vuonna 2024 markkinoille on tullut useita uusia malleja, jotka tarjoavat entistä parempia ominaisuuksia ja tehokkuutta. Tässä artikkelissa esittelemme Lämpö-Vallin...

Ilmalämpöpumppu hinta – Mikä vaikuttaa ilmalämpöpumpun hintaan?

Ilmalämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että parantaa kotinsa lämmitystehokkuutta. Ilmalämpöpumpun avulla voit tehokkaasti lämmittää ja viilentää kotiasi ympäri vuoden.  Tässä artikkelissa...

Ilma-vesilämpöpumppu hinta – mikä vaikuttaa hintaan?

Ilma-vesilämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että vähentää lämmityskustannuksiaan. Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida ilma-vesilämpöpumppuun, on tärkeää ymmärtää, että sen kokonaishinta...

Maalämpö hinta – maalämpöpumpun asennuksen kustannukset

Maalämpöön siirtyminen on houkutteleva vaihtoehto monille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja saavuttaa ympäristöystävällisemmän lämmitysratkaisun. Siksi maalämmön hinta mietityttää monia.  Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida...

Lämmitys ilmalämpöpumpulla: Tehokas lisä kotisi lämmitykseen

Lämmitys ilmalämpöpumpulla on suosittu vaihtoehto monille suomalaisille talon omistajille, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumput tarjoavat kätevän ja energiatehokkaan tavan tehostaa kotisi lämmitystä ja lisätä mukavuutta erityisesti kylminä talvikuukausina. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisänä lämmitysjärjestelmällesi.

Kodin viilennys – kuinka viilentää koti kesähelteillä?

Kodin viilennys tulee ajankohtaiseksi, kun kelit alkavat lämmetä ja sisäilman lämpötila kohoaa. Korkea huonelämpötila vaikuttaa oleellisesti sekä asumisviihtyvyyteen, työtehoon että terveyteen. Nukkuminen on hankalaa ja kuumuus tuo haasteita jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan.

Kodin viilennys voidaan hoitaa tehokkaasti ja varsin edullisesti ilmalämpöpumpun avulla. Maalämpökohteissa kodin viilentäminen voidaan hoitaa kätevästi taas maaviileän avulla.

Mikä lämmitysjärjestelmä öljylämmityksen tilalle?

Energiakustannukset jatkavat kasvuaan, energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja paine ympäristöä säästäviin lämmitysmuotoihin kasvaa entisestään. Öljylämmityksestä luopuminen on hyvin ajankohtaista vielä yli 130 000 suomalaisessa omakotitalossa, jotka lämpenevät...

Ilmalämpöpumpun asennus – näin se hoituu!

Ilmalämpöpumpun asennus onnistuu vaivattomasti täyden palvelun talosta! Ilmalämpöpumppu viilentää kesäisin, lämmittää talvisin ja parantaa oleellisesti sisäilman laatua. Se soveltuu monipuolisesti lähes kaikkiin rakennuksiin päälämmitysjärjestelmän tueksi ja on mainio...

Toimivatko maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Näin talvi vaikuttaa lämpöpumppujen toimintaan Talven tullen kodin lämmityksen merkitys kasvaa. Pelkät villasukat ja lämmin viltti eivät riitä, vaan tarvitsemme toimivan lämmitysjärjestelmän. Yhä useampi valitseekin yhdeksi kodin lämmityslaitteeksi joko maalämpö- tai...