Vanhentuva lämpöverkko on riski – vältä vesivahinko ja uusi patterit ajoissa!

20.12.2022 | Artikkelit

Ehkäise vesivahinko, uusi patterit.

Monessa suomalaiskodissa piilee iso riski: vanha lämpöverkko. Ennen pitkää putkiston käyttöikä tulee tiensä päähän, ja jos lämpöverkkoa ei uusi ajoissa, seurauksena voi olla vesivahinko. Se tietää aina vähintään vaivaa ja ehkä myös evakkoasumista, ja pahimmillaan vesivahingon maksumieheksi voi joutua itse. Vältä siis vesivahinko ja uusi patterit ajoissa.

Vuotovahingoista aiheutuvia korvauksia maksetaan vuosittain noin 160 miljoonalla eurolla, ja korvattavia vuotovahinkoja tapahtuu päivittäin noin sata. Yleisimmin vesivahingon aiheuttaa käyttöikänsä päähän tullut tai virheellisesti asennettu putkisto. 

Ennaltaehkäisevä remontti on edullisempi ja helpompi vaihtoehto kuin vahinkojen korjaaminen. Siksi lämpöverkkoremontti, eli patteriremontti, kannattaa teettää ennemmin ajoissa kuin myöhässä.

Vakuutus ei välttämättä korvaa pitkään jatkuneen vuodon aiheuttamia vaurioita

Patterit ja lämmitysputket ovat kovan rasituksen kohteena, ja niiden käyttöikä on enimmillään noin 40 vuotta. Käyttöikään vaikuttaa moni asia, kuten putkiston materiaali ja asennusaikana mahdollisesti tehdyt virheet. Ikä on kuitenkin merkittävä tekijä – kun tekninen käyttöikä on ohitettu, ongelmia tulee ennen pitkää lähes varmasti

Lämmitysputkia kuluttaa erityisesti mekaaninen rasitus, eli putkistossa kulkeva kuuma vesi ja lämpötilavaihtelun aiheuttama lämpölaajeneminen. Veden laatu vaikuttaa sekin, ja hapekas vesi kuluttaa erityisesti metallisia putkia. Putkiston ulkopinnalle tiivistyvä kondenssivesi kuluttaa putkistoa, jos ilma ei kierrä ja kuivata putken pintaa. 

Lämmitysputket ovat matalapaineputkia, ja ne kulkevat usein talon rakenteiden sisällä. Kun ne syöpyvät ja putkistoon tulee vuoto, vettä ei vuoda paineella vaan tihkuttaen. Sen vuoksi vahinko huomataan usein liian myöhään. Pitkään jatkuneen vuodon aiheuttamia vaurioita ei vakuutus välttämättä korvaa. Ja vaikka korvaisikin, ikävähennysten vuoksi korvaussumma voi olla valitettavan pieni.

Tarkkaile lämpöverkon kuntoa 

Etenkin 1960–1980-luvulla rakennetuissa taloissa vesivahingon riski on todellinen ja lämpöverkko todennäköisesti käyttöikänsä päässä. Rakenteissa kulkevan putkiston kuntoa ei täysin pääse tarkkailemaan, mutta seuraavat vinkit voivat antaa osviittaa lämpöverkon kunnosta:

  • Tarkkaile lämpöverkon painemittaria. Paine voi vaihdella esimerkiksi lämpötilan mukaan, mutta hälytyskellojen tulisi soida, jos lukema painuu alas usein. Mikäli verkostoon joutuu lisäämään vettä muutaman kuukauden välein, on todennäköistä, että putkistossa on vuoto. 
  • Käy säännöllisesti läpi lämpöverkon näkyvät osat. Tarkista, ovatko putket ja liitokset kuivia. Vanhoissa lämpöverkoissa vuodot voi usein huomata paljain silmin: esimerkiksi lattian rajassa olevan patterin liittimen vuotaessa liitoskohtaan muodostuu vesihelmi.

Paras keino ehkäistä vesivahinko on uusia patterit eli tehdä lämpöverkkoremontti. Finanssialan Keskusliitto ohjeistaa, että putkistossa havaitut pienetkin viat on syytä korjauttaa välittömästi.

Ehkäise vesivahinko ja uusi patterit – säästät samalla energiaa ja pienennät asumisen kustannuksia

Sähkön hinnan hurja nousu ja ilmaston lämpenemisen kiihtyminen kannustavat yhä useampaa miettimään kotinsa energiaratkaisuja. Patteriremontti parantaa kodin energiatehokkuutta ja tuo asumiseen selvää säästöä. 

Nykyaikaiset patterit ovat vanhoja pattereita huomattavasti energiatehokkaampia suurempien luovutuspinta-alojensa ansiosta, minkä lisäksi ne tuottavat lämpöä tasaisemmin. Uusien putkistojen monikerrosrakenne estää lämmönhukkaa ja kondensoitumista. Lisäksi uusi lämpöverkko suoriutuu kovista pakkasista vanhaa lämpöverkkoa paremmin.

Lämpöverkkoremontin yhteydessä myös lämmönlähteen voi vaihtaa. Suoran sähkölämmityksen tai öljylämmityksen vaihtaminen ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön parantaa kodin energiatehokkuutta huomattavasti. Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän voi pintaputkituksena lisätä myös taloon, jossa sitä ei entuudestaan ole. 

Vähemmän riskejä ja enemmän säästöjä – kiinnostaako lämpöverkkoremontti?

Oletko tietoinen, missä kunnossa kotisi lämmitysputket ovat? Lämpö-Valli on tukenasi. Pyydä tarjous ja katsotaan yhdessä sopiva ratkaisu, joka pitää riskit poissa ja mielen keveänä! Voit olla varma, että Lämpö-Vallin patteriremontin hinta on kilpailukykyinen.

Lisää artikkeleita:

Paras ilmalämpöpumppu 2024

Ilmalämpöpumput ovat tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu kodin lämmitykseen ja viilennykseen. Vuonna 2024 markkinoille on tullut useita uusia malleja, jotka tarjoavat entistä parempia ominaisuuksia ja tehokkuutta. Tässä artikkelissa esittelemme Lämpö-Vallin...

Ilmalämpöpumppu hinta – Mikä vaikuttaa ilmalämpöpumpun hintaan?

Ilmalämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että parantaa kotinsa lämmitystehokkuutta. Ilmalämpöpumpun avulla voit tehokkaasti lämmittää ja viilentää kotiasi ympäri vuoden.  Tässä artikkelissa...

Ilma-vesilämpöpumppu hinta – mikä vaikuttaa hintaan?

Ilma-vesilämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että vähentää lämmityskustannuksiaan. Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida ilma-vesilämpöpumppuun, on tärkeää ymmärtää, että sen kokonaishinta...

Maalämpö hinta – maalämpöpumpun asennuksen kustannukset

Maalämpöön siirtyminen on houkutteleva vaihtoehto monille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja saavuttaa ympäristöystävällisemmän lämmitysratkaisun. Siksi maalämmön hinta mietityttää monia.  Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida...

Lämmitys ilmalämpöpumpulla: Tehokas lisä kotisi lämmitykseen

Lämmitys ilmalämpöpumpulla on suosittu vaihtoehto monille suomalaisille talon omistajille, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumput tarjoavat kätevän ja energiatehokkaan tavan tehostaa kotisi lämmitystä ja lisätä mukavuutta erityisesti kylminä talvikuukausina. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisänä lämmitysjärjestelmällesi.

Valmistaudu alkavaan lämmityskauteen uusimalla talosi lämmitysjärjestelmä

Kun kesä vaihtuu syksyksi ja talvi lähenee, on aika miettiä talosi lämmitysjärjestelmän kuntoa. Jotta voit varmistaa miellyttävän ja taloudellisen lämmityksen tulevana talvikautena, harkitse siirtymistä energiatehokkaaseen lämpöpumppuun ajoissa. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miksi lämpöpumppu voi olla loistava valinta, miten eri tyyppiset lämpöpumput toimivat ja mitä sinun tulisi tietää valmistautuessasi tulevaan lämmityskauteen.

Kodin viilennys – kuinka viilentää koti kesähelteillä?

Kodin viilennys tulee ajankohtaiseksi, kun kelit alkavat lämmetä ja sisäilman lämpötila kohoaa. Korkea huonelämpötila vaikuttaa oleellisesti sekä asumisviihtyvyyteen, työtehoon että terveyteen. Nukkuminen on hankalaa ja kuumuus tuo haasteita jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan.

Kodin viilennys voidaan hoitaa tehokkaasti ja varsin edullisesti ilmalämpöpumpun avulla. Maalämpökohteissa kodin viilentäminen voidaan hoitaa kätevästi taas maaviileän avulla.

Mikä lämmitysjärjestelmä öljylämmityksen tilalle?

Energiakustannukset jatkavat kasvuaan, energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja paine ympäristöä säästäviin lämmitysmuotoihin kasvaa entisestään. Öljylämmityksestä luopuminen on hyvin ajankohtaista vielä yli 130 000 suomalaisessa omakotitalossa, jotka lämpenevät...

Ilmalämpöpumpun asennus – näin se hoituu!

Ilmalämpöpumpun asennus onnistuu vaivattomasti täyden palvelun talosta! Ilmalämpöpumppu viilentää kesäisin, lämmittää talvisin ja parantaa oleellisesti sisäilman laatua. Se soveltuu monipuolisesti lähes kaikkiin rakennuksiin päälämmitysjärjestelmän tueksi ja on mainio...

Toimivatko maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Näin talvi vaikuttaa lämpöpumppujen toimintaan Talven tullen kodin lämmityksen merkitys kasvaa. Pelkät villasukat ja lämmin viltti eivät riitä, vaan tarvitsemme toimivan lämmitysjärjestelmän. Yhä useampi valitseekin yhdeksi kodin lämmityslaitteeksi joko maalämpö- tai...