Maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu – kumman valitsen lämmitysjärjestelmäksi?

4.12.2023 | Artikkelit

Maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu – kumman valitsen?

Suomalaisten kiinnostus energiatehokkaisiin lämpöpumppuihin on kasvanut merkittävästi ja tämän myötä maalämpö ja ilmavesilämpöpumppu ovat yleistyneet lämmitysmuotoina huomattavasti. 

Kumpi kannattaa valita? Mitkä ovat niiden hyötysuhteet, säästöpotentiaalit ja elinkaaret? Tässä oppaassa käymme läpi vertailun näiden kahden lämmitysjärjestelmän välillä ja annamme vinkkejä oikean valinnan tekemiseen.

Lämmitysjärjestelmän valinta: Budjetti, asennusmahdollisuudet ja nykyinen järjestelmä

Kun harkitset lämmitysjärjestelmän vaihtoa tai lämmönlähdettä uuteen taloon, tulee useita tekijöitä ottaa huomioon. Hankintaan varattu budjetti, talosi tai tonttisi mahdollistamat asennusmahdollisuudet ja mahdollinen nykyinen lämmitysjärjestelmä vaikuttavat valintaan merkittävästi. Sekä maalämpö että ilma-vesilämpöpumppu tarjoavat taatusti säästöpotentiaalia, mutta valinta riippuu yksilöllisistä tarpeista.

Ilmavesilämpöpumppu hinta, Jyväskylä
Ilmavesilämpöpumppu

Maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu: käyttökohteet ja soveltuvuus

Maalämpöpumppu soveltuu kohteisiin, joissa maaperä mahdollistaa lämpökaivon poraamisen tai keruupiirin asentamisen. 

Ilma-vesilämpöpumppu sopii myös kohteisiin, joissa energiakaivon poraaminen ei ole mahdollista joko maaperän tai lupien puolesta. Molemmat järjestelmät soveltuvat asennettaviksi sekä uudis- että saneerauskohteisiin.

Tärkeää on myös, että suunnitellussa kohteessa on vesikiertoinen lämpöverkko, jotta lämpöpumpuilla tuotettu energia saadaan tehokkaasti hyödynnettyä.

Kustannukset

Maalämpöjärjestelmän hankintakustannukset ovat yleensä korkeammat johtuen energiakaivon porauksesta, mutta se tarjoaa pidemmän elinkaaren, alhaisemmat käyttökustannukset sekä paremman toimintavarmuuden pitkällä aikavälillä.

Ilmavesilämpöpumpun hankintahinta on edullisempi ja takaisinmaksuaika on yleensä nopeampi.

Maalämpö omakotitaloon, Jyväskylä - Nibe Maalämpöpumppu

Maalämpö hinta:

Maalämpöpumpun hankintahinta asennettunna 15 000–30 000 euroa

Ilmavesilämpöpumpun hinta:

Ilmavesilämpöpumpun hankintahinta asennettuna: 10 000–18 000 euroa

Energiansäästöpotentiaali

Molemmissa lämmitysjärjestelmissä energiansäästö on yleensä merkittävä. Maalämpöpumpulla voidaan saavuttaa noin 70–80 % säästöt sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna. Ilma-vesilämpöpumpun energiansäästöpotentiaali on 40–60 %.

Molemmat järjestelmät nostavat asunnon arvoa ja ovat halutessasi ohjattavissa etänä puhelimeesi asennettavasta sovelluksesta.

Sekä maalämpö että ilmavesilämpö takaavat toimintavarmuuden läpi vuoden

Sekä maalämpö että ilma-vesilämpöpumppu toimivat luotettavasti ympäri vuoden. Maalämpö toimii tehokkaasti myös kovilla pakkasilla, kun taas useimmat ilma-vesilämpöpumput siirtyvät käyttämään sähkövastusta noin -20 asteen lämpötilassa. Osa nykyaikaisista ilma-vesilämpöpumpuista tuottaa lämpöä myös yli 20 asteen pakkasessakin, joten myös vertailtavilla laitteilla on merkitystä.

Lämmitysjärjestelmän huollettavuus ja takuu

Molemmat järjestelmät vaativat säännöllistä huoltoa ammattilaisen toimesta. Takuuasiat, varaosien saatavuus ja huoltopalvelun laatu ovat tärkeitä seikkoja lämmitysjärjestelmää valittaessa. Lämpö-Valli tarjoaa kattavan huoltopalvelun ja pitkät takuut asennuksille.

Jos kohtaat odottamattomia ongelmia, toimittajan tarjoama huoltopalvelu on ratkaisevan tärkeä, ettei talo pääse viilenemään kesken lämmityskauden.

Viilennys maalämpöpumpulla tai ilma-vesilämpöpumpulla

Molemmissa järjestelmissä on mahdollista hyödyntää myös viilennystä. Maalämmöllä tämä tapahtuu maaviileän avulla, mutta ilmalämpöpumppu on usein tehokkaampi ja käytännöllisempi viilennysratkaisu sekä maalämpö- että VILP-kohteissa. 

Kokemuksia maalämmöstä ja ilma-vesilämpöpumpuista

Muiden käyttäjien kokemukset voivat olla arvokkaita päätöksenteossa. Lämpö-Valli tarjoaa mahdollisuuden lukea muiden kokemuksia sekä maalämpöpumpuista että ilma-vesilämpöpumpuista omilla verkkosivuillaan sekä avoimesti Google-arvostelujen kautta. 

Näin saat käytännön näkemystä siitä, miten järjestelmät toimivat eri olosuhteissa ja miten tyytyväisiä asiakkaat ovat olleet valintaansa.

Yhteenveto: maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu?

Molemmat lämmitysjärjestelmät tarjoavat merkittäviä etuja, ja valinta riippuu yksilöllisistä tarpeista ja olosuhteista. 

Maalämpö on aluksi kalliimpi investointi, mutta sen käyttökustannukset ovat matalammat ja energiansäästöpotentiaali suurempi samalla kun laitteen elinkaari ulottuu pidemmälle.  Maalämpöpumppu toimii myös kovilla pakkasilla yhtäjaksoisesti hyvällä hyötysuhteella. Toisaalta parhaiden ilma-vesilämpöpumppujen hyötysuhteet ovat nykyään hyvin lähellä maalämpöä.

Ilma-vesilämpöpumppu tarjoaa nopeamman takaisinmaksuajan, pienemmän hankintahinnan sekä asennettavuuden myös kohteisiin, joissa lämpökaivoa ei ole mahdollista porata.

Molemmat vaihtoehdot nostavat asunnon arvoa, säästävät usein merkittävästi lämmityskustannuksissa ja ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja perinteisiin lämmitysjärjestelmiin nähden.

Lämpöpumpun valinta: valitsenko laitteen vai sen toimittajan?

On tärkeää huomata, että lämmitysjärjestelmän valinnassa ei ole kyse pelkästään laitteesta vaan myös sen toimittajasta. Väärin valittu laite, olisi se sitten liian tehokas tai alimitoitettu, voi aiheuttaa ennenaikaista kulumista sekä liian suuria energiakuluja. 

Laitetoimittajan palvelu ja kokemus ovat yhtä keskeisiä kuin itse laite, jotta taloosi saadaan valittua oikea laite ja se tulee oikein asennettua. 

Lämpö-Valli sitoutuu tarjoamaan asiakkailleen parhaan mahdollisen ratkaisun, joka on mitoitettu tarkasti talosi tarpeisiin.

Apua vaihtoehtojen puntarointiin

Eri vaihtoehtojen puntarointi voi aiheuttaa monesti hieman päänvaivaa, sillä huomioon otettavia asioita on useita ja ne vaihtelevat riippuen talosta ja käyttökohteesta. Asiantuntijamme auttavat tässä mielellään, vastaavat kysymyksiinne ja antavat keskustelunne perusteella näkemyksen siitä, kumpi järjestelmä olisi teidän käyttöönne kannattavampi. 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme niin keskustellaan lisää tarpeistasi!

Muista, että oikea lämmitysjärjestelmä ei ole pelkästään laite, vaan se on investointi mukavaan, energiatehokkaaseen ja kestävään tulevaisuuteen.

Kysy minulta lisää!

Lisää artikkeleita:

Ilmalämpöpumppu hinta – Mikä vaikuttaa ilmalämpöpumpun hintaan?

Ilmalämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että parantaa kotinsa lämmitystehokkuutta. Ilmalämpöpumpun avulla voit tehokkaasti lämmittää ja viilentää kotiasi ympäri vuoden.  Tässä artikkelissa...

Ilma-vesilämpöpumppu hinta – mikä vaikuttaa hintaan?

Ilma-vesilämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että vähentää lämmityskustannuksiaan. Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida ilma-vesilämpöpumppuun, on tärkeää ymmärtää, että sen kokonaishinta...

Maalämpö hinta – maalämpöpumpun asennuksen kustannukset

Maalämpöön siirtyminen on houkutteleva vaihtoehto monille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja saavuttaa ympäristöystävällisemmän lämmitysratkaisun. Siksi maalämmön hinta mietityttää monia.  Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida...

Lämmitys ilmalämpöpumpulla: Tehokas lisä kotisi lämmitykseen

Lämmitys ilmalämpöpumpulla on suosittu vaihtoehto monille suomalaisille talon omistajille, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumput tarjoavat kätevän ja energiatehokkaan tavan tehostaa kotisi lämmitystä ja lisätä mukavuutta erityisesti kylminä talvikuukausina. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisänä lämmitysjärjestelmällesi.

Valmistaudu alkavaan lämmityskauteen uusimalla talosi lämmitysjärjestelmä

Kun kesä vaihtuu syksyksi ja talvi lähenee, on aika miettiä talosi lämmitysjärjestelmän kuntoa. Jotta voit varmistaa miellyttävän ja taloudellisen lämmityksen tulevana talvikautena, harkitse siirtymistä energiatehokkaaseen lämpöpumppuun ajoissa. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miksi lämpöpumppu voi olla loistava valinta, miten eri tyyppiset lämpöpumput toimivat ja mitä sinun tulisi tietää valmistautuessasi tulevaan lämmityskauteen.

Kodin viilennys – kuinka viilentää koti kesähelteillä?

Kodin viilennys tulee ajankohtaiseksi, kun kelit alkavat lämmetä ja sisäilman lämpötila kohoaa. Korkea huonelämpötila vaikuttaa oleellisesti sekä asumisviihtyvyyteen, työtehoon että terveyteen. Nukkuminen on hankalaa ja kuumuus tuo haasteita jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan.

Kodin viilennys voidaan hoitaa tehokkaasti ja varsin edullisesti ilmalämpöpumpun avulla. Maalämpökohteissa kodin viilentäminen voidaan hoitaa kätevästi taas maaviileän avulla.

Mikä lämmitysjärjestelmä öljylämmityksen tilalle?

Energiakustannukset jatkavat kasvuaan, energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja paine ympäristöä säästäviin lämmitysmuotoihin kasvaa entisestään. Öljylämmityksestä luopuminen on hyvin ajankohtaista vielä yli 130 000 suomalaisessa omakotitalossa, jotka lämpenevät...

Ilmalämpöpumpun asennus – näin se hoituu!

Ilmalämpöpumpun asennus onnistuu vaivattomasti täyden palvelun talosta! Ilmalämpöpumppu viilentää kesäisin, lämmittää talvisin ja parantaa oleellisesti sisäilman laatua. Se soveltuu monipuolisesti lähes kaikkiin rakennuksiin päälämmitysjärjestelmän tueksi ja on mainio...

Toimivatko maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Näin talvi vaikuttaa lämpöpumppujen toimintaan Talven tullen kodin lämmityksen merkitys kasvaa. Pelkät villasukat ja lämmin viltti eivät riitä, vaan tarvitsemme toimivan lämmitysjärjestelmän. Yhä useampi valitseekin yhdeksi kodin lämmityslaitteeksi joko maalämpö- tai...