Toimivatko maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

3.1.2022 | Artikkelit

Näin talvi vaikuttaa lämpöpumppujen toimintaan

Talven tullen kodin lämmityksen merkitys kasvaa. Pelkät villasukat ja lämmin viltti eivät riitä, vaan tarvitsemme toimivan lämmitysjärjestelmän.

Yhä useampi valitseekin yhdeksi kodin lämmityslaitteeksi joko maalämpö– tai ilmavesilämpöpumpun. Valintaa tehtäessä maalämpö ja ilmavesilämpöpumpun väliltä, kannattaa myös miettiä, miten maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella toimivat.

Lämpöpumpun avulla kodin lämmitys onnistuu ympäri vuoden. Se luovuttaa lämpöä tasaisesti myös talven pakkasilla. Lämpöpumppu hyödyntää ilmaista ja uusiutuvaa energiaa, joten se on sekä ekologinen että taloudellinen valinta.

Kova pakkanen saattaa koetella sekä lämpöpumppua että lämmönjakojärjestelmää. Jos talossa on liian vanha patteriverkosto, lämpöpumppu joutuu kapasiteettinsä äärirajoille lämmittäessään vettä, ja menoveden lämpötila saattaa nousta reilusti yli 60-asteiseksi.

Tämän vuoksi vanhan lämpöverkon uusinta kannattaa, sillä uudet patterit voidaan mitoittaa niin, että kovallakaan pakkasella lämpöpumpun ei tarvitse tuottaa verkostoon kuin esimerkiksi 55-asteista vettä. Matalampi menoveden lämpötila tarkoittaa myös lämpöpumpun parempaa hyötysuhdetta.

Sammuuko ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Lumi, jää ja pakkanen vaikuttavat ilma-vesilämpöpumpun käyttöön talvella. Sen lämmitysteho ja hyötysuhde laskevat kovalla pakkasella, ja laitteesta riippuen pumppu saattaa sammua joko yli –20 asteen tai –25 asteen pakkasella.

Kylmimpiä aikoja varten ilma-vesilämpöpumppu tarvitseekin tuekseen varajärjestelmän, josta syystä nykyaikaisissa ilmavesilämpöpumpuissa onkin sisäänrakennetut sähkövastukset kylmimpiä hetkiä tasoittamaan.

Mikä auttaa Suomen sääolosuhteisiin sopivan ilmavesilämpöpumpun tunnistamisessa?

  1. On tärkeää tarkistaa, että tuotetta on testattu Suomessa tai Suomen kaltaisissa sääolosuhteissa.
  2. Sitten tulee kiinnittää huomiota laitteen energiatehokkuusluokkaan sekä SCOP-arvoon, joka kertoo vesi-ilmalämpöpumpun tuoman hyötysuhteen.
  3. Neuvoa voi kysyä myös asiantuntijalta, joka osaa auttaa valinnassa, mitoituksessa ja asennuksessa.

Ilma-vesilämpöpumppua varten talossa tulee olla vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä. On hyvä myös varmistaa, että talon sähköjärjestelmä mahdollistaa kovalla pakkasella sen, että sitä lämmitetään pelkästään sähköllä.

Ilma-vesilämpöpumpun sisäisen sähkövastuksen tai tukena toimivan vanhan lämmitysjärjestelmän tehon pitää vastata talon korkeinta lämmitys- ja käyttöveden tarvetta.

Jos kiinnostuit ilmavesilämpöpumpusta, lue aiheesta lisää tästä: Ilmavesilämpöpumppu.

Miten maalämpö toimii pakkasella?

Maalämpö tuottaa kaiken lämmön kompressoritekniikalla kovallakin pakkasella. Täyden tehon tuottaminen maalämmöllä kysyy kuitenkin kaivolta paljon, joten sen syvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kovalla pakkasella maalämpöpumppu voi tarvita avukseen sähkövastusta, jonka käyttämä energiamäärä riippuu mitoituksesta.

Maalämpöpumpun valintaan vaikuttavat monet seikat, ja tässä on siihen kolme vinkkiä

  1. Kannattaa valita Suomen olosuhteisiin valmistettu tuote.
  2. Sitten täytyy varmistaa, että talossa on vesikiertoinen lämmönjako sekä se, että maalämpöpumpun vaatima keruupiiri saadaan asennettua.
  3. Tarvittaessa asiantuntijalta voi pyytää apua, jotta mitoitus olisi oikea ja asennus tehtäisiin kunnolla.

Maalämpö on hyvä vaihtoehto pohjoisiin talviolosuhteisiin ja sopii kaikenkokoisiin kiinteistöihin.

Maalämpöjärjestelmän toiminta pohjautuu lämmön talteenottoon, jossa hyödynnetään tehokkaasti auringosta lähtöisin olevaa energiaa kalliosta, maaperästä tai vesistöstä keruupiirin tai lämpökaivon avulla.

Jos kiinnostuit maalämpöpumpusta, lue aiheesta lisää tästä: Maalämpö.

Kokonaisuus ratkaisee lämpöpumpun valinnan

Lämpöpumput ovat osoittautuneet Suomessa toimiviksi ratkaisuiksi. Niiden avulla kodin voi viilentää kesällä ja lämmittää talvella ekologisesti ja kustannustehokkaasti. Pakkasella maalämpöpumppu on varmempi vaihtoehto kuin ilma-vesilämpöpumppu, mutta maalämmön perustamiskustannukset ovat suuremmat. Kokonaisuus siis ratkaisee valinnassa – lue lisää artikkelistamme: maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu?.

Lämpöpumpun hankinnassa kannattaa turvautua asiantuntevan yrityksen apuun, sillä meidän ammattitaidollamme saadaan lämpöpumppu valittua, mitoitettua ja asennettua oikein. Näin lämpöpumppu toimii takuuvarmasti pitkään, tuo säästöä ja pitää kodin sopivan lämpöisenä.

Kysy minulta lisää!

Lisää artikkeleita:

Paras ilmalämpöpumppu 2024

Ilmalämpöpumput ovat tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu kodin lämmitykseen ja viilennykseen. Vuonna 2024 markkinoille on tullut useita uusia malleja, jotka tarjoavat entistä parempia ominaisuuksia ja tehokkuutta. Tässä artikkelissa esittelemme Lämpö-Vallin...

Ilmalämpöpumppu hinta – Mikä vaikuttaa ilmalämpöpumpun hintaan?

Ilmalämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että parantaa kotinsa lämmitystehokkuutta. Ilmalämpöpumpun avulla voit tehokkaasti lämmittää ja viilentää kotiasi ympäri vuoden.  Tässä artikkelissa...

Ilma-vesilämpöpumppu hinta – mikä vaikuttaa hintaan?

Ilma-vesilämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että vähentää lämmityskustannuksiaan. Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida ilma-vesilämpöpumppuun, on tärkeää ymmärtää, että sen kokonaishinta...

Maalämpö hinta – maalämpöpumpun asennuksen kustannukset

Maalämpöön siirtyminen on houkutteleva vaihtoehto monille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja saavuttaa ympäristöystävällisemmän lämmitysratkaisun. Siksi maalämmön hinta mietityttää monia.  Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida...

Lämmitys ilmalämpöpumpulla: Tehokas lisä kotisi lämmitykseen

Lämmitys ilmalämpöpumpulla on suosittu vaihtoehto monille suomalaisille talon omistajille, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumput tarjoavat kätevän ja energiatehokkaan tavan tehostaa kotisi lämmitystä ja lisätä mukavuutta erityisesti kylminä talvikuukausina. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisänä lämmitysjärjestelmällesi.

Valmistaudu alkavaan lämmityskauteen uusimalla talosi lämmitysjärjestelmä

Kun kesä vaihtuu syksyksi ja talvi lähenee, on aika miettiä talosi lämmitysjärjestelmän kuntoa. Jotta voit varmistaa miellyttävän ja taloudellisen lämmityksen tulevana talvikautena, harkitse siirtymistä energiatehokkaaseen lämpöpumppuun ajoissa. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miksi lämpöpumppu voi olla loistava valinta, miten eri tyyppiset lämpöpumput toimivat ja mitä sinun tulisi tietää valmistautuessasi tulevaan lämmityskauteen.

Kodin viilennys – kuinka viilentää koti kesähelteillä?

Kodin viilennys tulee ajankohtaiseksi, kun kelit alkavat lämmetä ja sisäilman lämpötila kohoaa. Korkea huonelämpötila vaikuttaa oleellisesti sekä asumisviihtyvyyteen, työtehoon että terveyteen. Nukkuminen on hankalaa ja kuumuus tuo haasteita jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan.

Kodin viilennys voidaan hoitaa tehokkaasti ja varsin edullisesti ilmalämpöpumpun avulla. Maalämpökohteissa kodin viilentäminen voidaan hoitaa kätevästi taas maaviileän avulla.

Mikä lämmitysjärjestelmä öljylämmityksen tilalle?

Energiakustannukset jatkavat kasvuaan, energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja paine ympäristöä säästäviin lämmitysmuotoihin kasvaa entisestään. Öljylämmityksestä luopuminen on hyvin ajankohtaista vielä yli 130 000 suomalaisessa omakotitalossa, jotka lämpenevät...

Ilmalämpöpumpun asennus – näin se hoituu!

Ilmalämpöpumpun asennus onnistuu vaivattomasti täyden palvelun talosta! Ilmalämpöpumppu viilentää kesäisin, lämmittää talvisin ja parantaa oleellisesti sisäilman laatua. Se soveltuu monipuolisesti lähes kaikkiin rakennuksiin päälämmitysjärjestelmän tueksi ja on mainio...