Kodin viilennys – kuinka viilentää koti kesähelteillä?

19.5.2023 | Artikkelit

Kodin viilennys tulee ajankohtaiseksi, kun kelit alkavat lämmetä ja sisäilman lämpötila kohoaa. Korkea huonelämpötila vaikuttaa oleellisesti sekä asumisviihtyvyyteen, työtehoon että terveyteen. Nukkuminen on hankalaa ja kuumuus tuo haasteita jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan.

Kodin viilennys voidaan hoitaa tehokkaasti ja varsin edullisesti ilmalämpöpumpun avulla. Maalämpökohteissa kodin viilentäminen voidaan hoitaa kätevästi taas maaviileän avulla.

Kesähelteillä kannattaa muistaa, ettei lämpötilaero ulkoilman ja sisätilojen välillä ole liian suuri. Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman varsin miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta. 

Kodin viilennys ilmalämpöpumpulla

Ilmalämpöpumput on alun perin kehitetty juuri jäähdytyskäyttöön ja ovat siinä tehtävässä hyvinkin tehokkaita laitteita. Viilentävä ilmalämpöpumppu on matalan kynnyksen ratkaisu hoitaa kodin tai asunnon viilennys tehokkaasti ja edullisesti. Viilennyspumppu on hinnaltaan myös edullisempi kuin pumput, joissa on myös lämmitystoiminto. 

Ilmalämpöpumppu on kesäkuumalla tehokkain tapa hoitaa kodin viilennys. Ilmalämpöpumppu toimii luotettavasti ja hiljaisesti myös kesän kuumimmilla helteillä. Laadukas viilentävä ilmalämpöpumppu pitää sisätilat tasaisen viileinä juuri halutussa lämpötilassa. Pumpun tuottama viileys leviää tasaisesti sisätiloihin ilman vedon tunnetta. Ilmalämpöpumpulla viilennys tapahtuu energiatehokkaasti ja sen sähkönkulutus on varsin vähäistä. 

Ilmalämpöpumppu myydään aina asennettuna. Ilmalämpöpumpun asennus voidaan hoitaa joustavasti lähes kaikkiin rakennuksiin. Hankittaessa ilmalämpöpumppu viilennykseen, on tärkeää mitoittaa laite oikein ja valita kohteeseen juuri sopiva laitteisto. 

Ilmalämpöpumpulla viilennys vain todellisen tarpeen mukaan

Ilmalämpöpumpulla viilennys kannattaa tehdä siten, että viilennyslämpötilan säätö on vain pari astetta ulkoilmaa kylmempi. Sisäilma tuntuu heti viileämmältä ja raikkaammalta vaikka ulkona olisi kovakin helle. Ilmalämpöpumppu poistaa samalla kosteutta huoneilmasta, jolloin se helpottaa muutenkin tukalaa oloa. 

Kodin viilennyskäytössä on tärkeää laittaa ilmalämpöpumppu jäähdytystoiminnalle, ei automaatille. Automaattitoimintoa käytettäessä pumppu alkaa hetken kylmää puhallettuaan sekoittaa joukkoon lämmintä ilmaa, jolloin viilentävä vaikutus hidastuu ja energiankulutus kasvaa. 

Ilmalämpöpumpun energiankulutukseen vaikuttaa oleellisesti sen käyttötapa. Pienestä energiankulutuksesta huolimatta ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen on aiheellista vain todellisen tarpeen mukaan. Kun kotoa poistutaan, asunnon viilennys laitetaan pois päältä ja laitetaan päälle vasta silloin, kun tullaan takaisin. 

Viilentävä ilmalämpöpumppu – tehosta kodin viilennystä helposti

Kotimaan normaalikesänä kodin viilennykseen riittää yleensä pari kolme tuntia ennen nukkumaan menoa. Pidemmän hellejakson aikana ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää asunnon viilennykseen  ympäri vuorokauden. Tällöin lämpö ei pääse kertymään rakenteisiin ja ilmalämpöpumpun viilennysteho riittää paremmin sopivaan lämpötilaan. 

Kesähelteillä kodin viilennyksen tarvetta voi vähentää ja viilennyksen vaikutusta tehostaa monin tavoin. Suoraa auringonpaistetta kannattaa estää verhoja, sälekaihtimia ja markiiseja käyttämällä. Ikkunat ja ovet tulisi pitää suljettuina, jolloin ilmalämpöpumpulla tuotetun viileän ilman karkaaminen pystytään estämään. 

Maaviileä – kodin viilennys maalämpöpumpulla

Maalämpö on energiatehokas ja ekologinen lämmitysmuoto, johon voidaan yhdistää kiinteistön jäähdytys maaviileän avulla. Kesäaikaan maa- ja kallioperä ovat viileämmät kuin ulkoilma. Silloin energiakaivosta tuleva lämmönkeruuneste voidaan ohjata erillisen kiertovesipumpun avulla kiinteistön viilennysputkistoa pitkin maaviileän puhallinkonvektoriin tai vaihtoehtoisesti ilmanvaihtokoneen jäähdytyspatteriin järjestelmästä riippuen. 

Puhallinkonvektorin rakenne koostuu lämmönsiirtimestä ja puhaltimesta, joka kierrättää sisäilman siirtimen läpi. Puhallinkonvektorin lämmönsiirtimessä lämmönkeruunesteeseen siirtyy sisäilmasta lämpöä, jolloin sisäilma jäähtyy. Ilmanvaihdon kautta tapahtuva viilennys toteutetaan joko lämmöntalteenotolla tai erillisessä kanavapatterissa.

Lämmönkeruuneste kuljettaa ylimääräisen lämmön takaisin porakaivoon tai se voidaan hyödyntää myös käyttöveden lämmityksessä. Huoneilmasta maaperään johdettu ylijäämälämpö parantaa maalämpöpumpun hyötysuhdetta ja samalla se vähentää myös talvikauden lämmityskustannuksia. 

Maalämpö omakotitaloon, Jyväskylä - Nibe Maalämpöpumppu
Maalämpö omakotitaloon, Jyväskylä – Nibe Maalämpöpumppu

Riittävän syvä porakaivo mahdollistaa maaviileän asennuksen

Energiakaivosta kerättävä maaviileä on ekologinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen tapa kodin viilennykseen. Maaviileän asennus voidaan toteuttaa, kun maalämpöjärjestelmän lämmönlähteenä on riittävän syvä lämpökaivo. Maa- tai vesistöpiiri lämmönlähteinä eivät sovellu maaviileän käyttöön, koska niistä ei saada kesäisin tarpeeksi jäähdytysenergiaa. 

Maaviilennys on edullista ja sähköenergiaa kuluu vain kiertovesipumpun ja puhallinkonvektorin toimintaan. Yleensä maakylmä on mahdollista lisätä maalämpöjärjestelmiin myös jälkikäteen, mutta helpointa maakylmän kytkentä on tehdä jo järjestelmän asennusvaiheessa. 

Lue lisää maalämpöjärjestelmästä

Lisää artikkeleita:

Paras ilmalämpöpumppu 2024

Ilmalämpöpumput ovat tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu kodin lämmitykseen ja viilennykseen. Vuonna 2024 markkinoille on tullut useita uusia malleja, jotka tarjoavat entistä parempia ominaisuuksia ja tehokkuutta. Tässä artikkelissa esittelemme Lämpö-Vallin...

Ilmalämpöpumppu hinta – Mikä vaikuttaa ilmalämpöpumpun hintaan?

Ilmalämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että parantaa kotinsa lämmitystehokkuutta. Ilmalämpöpumpun avulla voit tehokkaasti lämmittää ja viilentää kotiasi ympäri vuoden.  Tässä artikkelissa...

Ilma-vesilämpöpumppu hinta – mikä vaikuttaa hintaan?

Ilma-vesilämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että vähentää lämmityskustannuksiaan. Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida ilma-vesilämpöpumppuun, on tärkeää ymmärtää, että sen kokonaishinta...

Maalämpö hinta – maalämpöpumpun asennuksen kustannukset

Maalämpöön siirtyminen on houkutteleva vaihtoehto monille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja saavuttaa ympäristöystävällisemmän lämmitysratkaisun. Siksi maalämmön hinta mietityttää monia.  Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida...

Lämmitys ilmalämpöpumpulla: Tehokas lisä kotisi lämmitykseen

Lämmitys ilmalämpöpumpulla on suosittu vaihtoehto monille suomalaisille talon omistajille, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumput tarjoavat kätevän ja energiatehokkaan tavan tehostaa kotisi lämmitystä ja lisätä mukavuutta erityisesti kylminä talvikuukausina. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisänä lämmitysjärjestelmällesi.

Valmistaudu alkavaan lämmityskauteen uusimalla talosi lämmitysjärjestelmä

Kun kesä vaihtuu syksyksi ja talvi lähenee, on aika miettiä talosi lämmitysjärjestelmän kuntoa. Jotta voit varmistaa miellyttävän ja taloudellisen lämmityksen tulevana talvikautena, harkitse siirtymistä energiatehokkaaseen lämpöpumppuun ajoissa. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miksi lämpöpumppu voi olla loistava valinta, miten eri tyyppiset lämpöpumput toimivat ja mitä sinun tulisi tietää valmistautuessasi tulevaan lämmityskauteen.

Mikä lämmitysjärjestelmä öljylämmityksen tilalle?

Energiakustannukset jatkavat kasvuaan, energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja paine ympäristöä säästäviin lämmitysmuotoihin kasvaa entisestään. Öljylämmityksestä luopuminen on hyvin ajankohtaista vielä yli 130 000 suomalaisessa omakotitalossa, jotka lämpenevät...

Ilmalämpöpumpun asennus – näin se hoituu!

Ilmalämpöpumpun asennus onnistuu vaivattomasti täyden palvelun talosta! Ilmalämpöpumppu viilentää kesäisin, lämmittää talvisin ja parantaa oleellisesti sisäilman laatua. Se soveltuu monipuolisesti lähes kaikkiin rakennuksiin päälämmitysjärjestelmän tueksi ja on mainio...

Toimivatko maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Näin talvi vaikuttaa lämpöpumppujen toimintaan Talven tullen kodin lämmityksen merkitys kasvaa. Pelkät villasukat ja lämmin viltti eivät riitä, vaan tarvitsemme toimivan lämmitysjärjestelmän. Yhä useampi valitseekin yhdeksi kodin lämmityslaitteeksi joko maalämpö- tai...