Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu – viilentää kesällä ja lämmittää talvella ilmaa puhdistaen

 

Ilmalämpöpumppu sopii lähes jokaiseen rakennukseen.

Päälämmitysjärjestelmä on kuitenkin oltava, sillä ilmalämpöpumppu ei kykene lämmittämään tiloja kovimmilla pakkasilla.

 

Paljonko pumpulla säästää?

Ilmalämpöpumpulla saadaan parhaat säästöt lämmityskuluihin suorasähkölämmitteisissä taloissa. On mahdotonta laskea etukäteen millaisiin säästöihin teidän kodissanne päästään, mutta suuruusluokaltaan säästöt ovat tyypillisesti 20-30 % kokonaissähkön kulutuksesta. Pumpun takaisinmaksuaika on näin ollen parhaassa tapauksessa jopa alle 3 vuotta! Yllättävän fiksu hankinta…

 

Milloin pääsette asentamaan?

Ilmalämpöpumpun asennus kannattaa tilata hyvissä ajoin. Jos kesällä sattuu vähänkään hellejaksoja, niin kokemuksiemme mukaan asennusjonot täyttyvät muutamassa päivässä viikkojen mittaisiksi. Kannattaa siis ennakoida jos olet vähänkään miettinyt laittavasi ilmalämpöpumpun. Pumpun hankinta on nimittäin aina kannattava investointi!

 

Kauanko asennus kestää?

Jos kylmäaineputkien asennusta on alle 10 metriä, seinien läpivientejä enintään kolme ja sähköistys onnistuu kohtuullisesti, niin pumppu saadaan asennettua helposti yhden työpäivän aikana. Joskus pumppuja ehditään asentamaan jopa kaksi päivässä.

 

Mitä on otettava huomioon ennen pumpun hankkimista?

Muutamia seikkoja, jotka on hyvä selvittää ennen kuin pumppu asennetaan:

 

Ilmalämpöpumppu, sisäyksikkö
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö. Leveys n. 900 mm, korkeus n. 300 mm.
 • Sisäyksikön sijainti: avaraan tilaan, niin että puhallusvaikutus saadaan mahdollisimman laajalle. Sijoitus mielellään ulkoseinälle, jotta kondenssivesiputki voidaan johtaa ulos. Toinen vaihtoehto esim. wc:n oven päälle, jolloin kondenssivesiputki voidaan tarvittaessa johtaa lattiakaivoon.
 • Matalimmat pumppujen sisäyksiköt ovat korkeudeltaan 249 mm. Yksikön päälle on jätettävä ilmatilaa mielellään vähintään 50 mm (suositukset vaihtelevat eri merkkien välillä).

 

 • Ulkoyksikön sijainti: vapaalle seinustalle. Ei liian ahtaaseen nurkkaukseen jotta ilma pääsee kulkemaan hyvin yksikön läpi. Ulkoyksikkö tuottaa kondenssivettä lämmitettäessä. Veden määrä vaihtelee hyvin paljon kohteesta riippuen. Tilannetta kannattaa tarkkailla vähintään ensimmäinen talvi. Jos vedenmuodostus ei ole runsasta niin voinee tiputtaa allensa (toki sokkelin kosteussuojaukset ja salaojitus oltava kunnossa). Jos vedentulo on runsasta, niin ulkoyksikölle voi myöhemmin miettiä ohjainta tai saattokaapelilla varustettuna poistoputkea lattiakaivoon tai hulevesiverkostoon.

 

 • Sähköistys: yleensä riittää valovirta eli yksivaiheinen sähköliitäntä. Pumpulle asennetaan mielellään oma sulake, mutta toisinaan sähköistys onnistuu esimerkiksi ulkopistorasialta. Jos on epävarmuutta sähköliitännän riittävyydestä tai sopivasta liitäntäpaikasta, niin asiasta kannattaa keskustella ammattilaisten eli meidän kanssamme.

 

 • Pumpun ominaisuudet. Nykyään markkinoilta löytyy todella hyviä ilmalämpöpumppuja, joissa on huippuominaisuuksia. Muutamia mainitsemisen arvoisia ominaisuuksia, joita kannattaa kysyä edustajaltamme pumpputyyppiä valittaessa:
  • takkatoiminto
  • ylläpitolämpötilatoiminto
  • etäohjaus
  • sisäilman kosteuden hallinta
  • sähkösuodatin

Mitä maksaa?

Ilmalämpöpumppu myydään aina asennettuna. Valittavasta pumpusta riippuen hinta on 1600-2400 € sis. alv 24 %. Perusasennuksen hintaan sisältyy laitteisto, asennusteline, 5 metrin kylmäaineputkien veto suojakouruineen, läpiviennit ja sähköistys pistorasialta tai turvakytkimeltä.

Tuotemerkit joihin luotamme: Panasonic ja Toshiba. Näiden merkkien valikoimasta löytyy pumppu lähes jokaiseen kohteeseen.

Työstä saa kotitalousvähennystä!

Voit hakea kotitalousvähennystä ilmalämpöpumpun asennustyöstä. Vähennystä saa 50 % työn osuudesta vuonna 2019.

 

Voinko maksaa osissa?

Kyllä. Voit tehdä rahoitushakemuksen jo etukäteen tämän linkin kautta. Jos olet hankkimassa ilmalämpöpumppua, niin rahoitushakemus kannattaa tehdä 2500 €:n summalle. Aktivoimme rahoituksesta vain sen osuuden, jonka pumppu asennustöineen maksaa. Jos saat myönteisen päätöksen hakemuksellesi, niin asennamme pumpun seuraavana mahdollisena asennuspäivänä. Ensimmäinen erä erääntyy noin kuukauden kuluttua asennuspäivästä. Pienin kuukausierä on 1,7 % urakkasummasta tai 50 €*.

*Rahoitus on kertaluotto, jonka todellinen
vuosikorko 10 000 € luotolle on 8,78 %,
kun luoton korko on OP-prime + 6,95 %,
(7,20 % 12/18), perustamismaksu 0 €
ja laskutuspalkkio 7 €/kk. Arvioitu luoton
kokonaiskustannus on 12 954,91 euroa.
Laskelma on tehty olettaen, että luotto
on nostettu kokonaan, luoton korko
sekä maksut ja palkkiot pysyvät samana
koko luottoajan ja luotto maksetaan
takaisin 170,00 euron minimilyhennyksin
(1,7 % luoton määrästä) kuukauden
välein, jolloin luottoaika on 77 kk.
Luoton myöntää OP Yrityspankki Oyj,
Gebhardinaukio 1, 00510 Helsinki.

Lataa opas viemärin sukituksesta

Perinteiseen viemäriremonttiin verrattuna sukitusmenetelmä on huomattavasti nopeampi, meluttomampi ja edullisempi tapa hoitaa kuntoon talon vanhat viemäriputket.