Ilmalämpöpumpun asennus – näin se hoituu!

26.4.2022 | Artikkelit

Ilmalämpöpumpun asennus onnistuu vaivattomasti täyden palvelun talosta!

Ilmalämpöpumppu viilentää kesäisin, lämmittää talvisin ja parantaa oleellisesti sisäilman laatua. Se soveltuu monipuolisesti lähes kaikkiin rakennuksiin päälämmitysjärjestelmän tueksi ja on mainio tapa aloittaa energian säästäminen. Ilmalämpöpumpun asennus ei yleensä vaadi suurempia toimenpiteitä, joten se saadaan asennettua helposti yhden työpäivän aikana. 

Ilmalämpöpumppu hyödyntää raikkaan ulkoilman sisältämää ilmaista energiaa sisätilojen lämmittämiseen ja viilentämiseen. Ilmalämpöpumpun asennuksen hinta on varsin edullinen ja se onkin matalan kynnyksen ratkaisu aloittaa energian säästäminen.

Tyypillisesti päästään 20–30 prosentin säästöihin kokonaissähkönkulutuksessa, jolloin lämpöpumppu maksaa itsensä takaisin jopa alle kolmessa vuodessa. 

Ilmalämpöpumppu on täydentävä lämmitysmuoto, joten se ei sovi asunnon pääasialliseksi lämmönlähteeksi. Kodin päälämmitysjärjestelmää tarvitaan avuksi, koska ilmalämpöpumppu ei kykene lämmittämään taloa kotimaan kovimmilla pakkasilla. 

Ilmalämpöpumpun asennus – sisäyksikön sijoittelu

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta yksiköstä, joista toinen sijoitetaan sisälle ja toinen ulos. Huolellisesti tehty ilmalämpöpumpun asennus ja sijoittelu mahdollistavat lämpöpumpun oikeanlaisen ja mahdollisimman tehokkaan toiminnan. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö sijoitetaan mielellään avoimeen tilaan, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti ja puhallusvaikutus saadaan mahdollisimman laajalle.

Sisäyksikkö kannattaa asentaa mielellään ulkoseinälle, jolloin yksikön alalaidasta lähtevä kondenssivesi voidaan johtaa kätevästi ulos, viemäriin tai erilliseen astiaan. Toinen suositeltava vaihtoehto on asentaa sisäyksikkö wc:n oven päälle, jolloin kondenssivesiputki voidaan johtaa suoraan wc:n lattiakaivoon tai hajulukkoon. 

Tyylikäs ja kompakti sisäyksikkö on seinällä huomaamaton. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö on tyypillisesti leveydeltään noin 90 senttimetriä ja korkeudeltaan noin 30 senttimetriä. Matalimmat sisäyksiköt ovat ainoastaan 25 senttimetriä korkeita. Sisäyksikön päälle on jätettävä vähintään viiden senttimetrin ilmatila ja suositeltava etäisyys lattiasta tulisi olla yli kaksi metriä. Suositukset vaihtelevat luonnollisesti eri merkkien välillä. 

Ilmalämpöpumpun asennus – ulkoyksikön sijoittelu

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan vapaalle seinustalle paikkaan, jossa ilma pääsee vapaasti kulkemaan yksikön läpi. Lämmityskäyttöön tulevan ilmalämpöpumpun asennus tulee tehdä niin, että ulkoyksikön alapuolelle jää vähintään 50 senttimetriä vapaata tilaa. Ulkoyksikön etäisyyden seinästä tulee olla vähintään 10 senttimetriä, koska lämpöpumppu ottaa ilman sisään ulkoyksikön takaa eli laitteen ja seinän välistä. 

Ulkoyksikön edessä olisi hyvä olla vähintään kaksi metriä tyhjää tilaa, jotta ilmalämpöpumppu voisi toimia mahdollisimman tehokkaasti. Ulkoyksikkö tulee asentaa nimenomaan ulos, joten muut viileät tilat kuten kellari tai ullakko eivät sovellu ilmalämpöpumpun toimintaan. 

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asennustelineen valinta

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö voidaan asentaa monella eri tavalla ja aina sujuvasti kohteen mukaan. Ilmalämpöpumpun asennus voidaan tehdä niin maatelineen, seinätelineen, sokkelitelineen kuin parveketelineenkin avulla. 

Ilmalämpöpumpun maateline

Tukeva maateline soveltuu ilmalämpöpumpun ulkoyksikön maanvaraiseen ulkoasennukseen. Maateline suositellaan asennettavaksi betonilaatan tai muun tasaisen ja routimattoman alustan päälle. Maatelineen etuna on se, että siinä ei ole riskiä ilmalämpöpumpun äänen resonoimisesta, koska sitä ei kiinnitetä asunnon rakenteisiin. 

Ilmalämpöpumpun seinäteline

Tyylikäs ja huomaamaton seinäteline soveltuu ilmalämpöpumpun ulkoyksikön seinäasennukseen. Siistin ulkonäön omaava seinäteline on vaivaton ja helppo asentaa ja se onkin yleisin telinevaihtoehto. Ilmalämpöpumpun asennus seinätelineeseen soveltuu hyvin kivi- ja tiiliseiniin. 

Ilmalämpöpumpun sokkeliteline

Sokkelitelineen avulla ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö voidaan kiinnittää rakennuksen sokkeliin. Ilmalämpöpumpun asennus voidaan tehdä sokkeliin, jos sokkeli on riittävän korkea ja sen pinta on tasainen. Sokkelitelineen etuna on se, että siinä on pienempi riski ilmalämpöpumpun äänen resonoimisesta kuin seinätelineellä.

Ilmalämpöpumpun asennus parvekkeelle 

Parveketeline soveltuu taas ulkoyksikön asentamiseen parvekkeelle tai terassille. Se on matala ja huomaamaton, ja pumppu jää piiloon kaidelinjan alapuolelle. Parveketeline soveltuu jäähdytyskäyttöön tuleville ilmalämpöpumpuille.

Ilmalämpöpumpun asennus – huomioi kondenssiveden määrä

Ilmalämpöpumppu tuottaa kondenssivettä lämmityskäytössä. Veden määrä vaihtelee varsin suuresti kohteesta riippuen. Kondenssivettä voi tulla aika ajoin runsaastikin ja yksikön puhaltama ilma voi olla hyvinkin viileää. Tämän takia ulkoyksikön sijoittaminen oikeaan paikkaan on avainasemassa. Lämpö-Vallin ammattilaiset osaavat suunnitella kanssasi oikean paikan yksikölle. 

Jos ilmalämpöpumpun tuottama kondenssiveden määrä on vähäinen, saa se yleensä tiputtaa veden allensa. Tällöin on kuitenkin hyvä varmistaa, että sokkelin kosteussuojaukset ja salaojitus ovat asianmukaisessa kunnossa. Jos kondenssivettä tulee huomattavasti enemmän, voidaan ilmalämpöpumpun ulkoyksikölle miettiä sopivaa ohjainta tai saattokaapelilla varustettua poistoputkea joko hulevesiverkostoon tai lattiakaivoon. 

Ilmalämpöpumpun hinta asennettuna määräytyy kohteen mukaan

Ilmalämpöpumppu myydään aina asennettuna. Ilmalämpöpumpun hinta asennettuna määräytyy lämmitettävän / viilennettävän tilan, asennuspaikan ja pumpun ominaisuuksien mukaan. Pienemmissä taloissa, asunnoissa ja kesämökillä pärjätään pienemmillä pumpuilla. Isommissa omakotitaloissa tarvitaan luonnollisesti tehokkaampi lämpöpumppu, joka nostaa hintaa. 

Jotkut kaksikerroksiset omakotitalot voivat vaatia kaksi ilmalämpöpumppua riippuen kodin pohjaratkaisusta. Jos kodissa on useampia kerroksia, on paras ja toimivin tapaa asentaa oma ilmalämpöpumppu jokaiseen kerrokseen. 

Panasonic, Mitsubishi, Toshiba ja Fujitsu ovat tuotemerkkejä, joihin Lämpö-Vallilla luotetaan. Näiden merkkien valikoimasta löytyy sopiva ja laadukas ilmalämpöpumppu kaikkiin kohteisiin. Lämpö-Vallilla ilmalämpöpumpun hinta on pumpusta riippuen tyypillisesti 1600-2500 euroa asennettuna. Perusasennukseen kuuluu laitteisto, asennusteline, viiden metrin kylmäaineputkien veto suojakouruineen, ulkoseinän läpivienti ja sähköasennus pistorasialta tai turvakytkimeltä.

Ilmalämpöpumpulle riittää yleensä yksivaiheinen sähköliitäntä. Sähköasennus on suositeltavaa toteuttaa niin, että ilmalämpöpumppu saa oman sulakkeensa. Vaihtoehtoisesti sähköasennus voidaan tehdä vaikka ulkopistorasiasta. Jos sähköliitännän riittävyys tai sopiva liitäntäpaikka mietityttävät, ovat Lämpö-Vallin ammattilaiset valmiina vastaamaan kysymyksiisi!

Ilmalämpöpumpun asennus vaatii aina pätevöidyn asennusliikkeen. Ilmalämpöpumpun voi asentaa vain asentaja, jolla on kylmäasentajan lupa. Lämpö-Vallin kautta ilmalämpöpumpun asennus hoidetaan pätevöityneiden ammattilaisten toimesta.

Ilmalämpöpumpun asennus – aloita energian säästäminen!

Ilmalämpöpumpun asennus tuo kiinteistöön monia etuja. Kylmempinä päivinä se auttaa rakennuksen lämmittämisessä, kierrättää ilmaa ja tasoittaa lämpötilaa koko talossa. Jos asunnossa on lämmitystarkoitukseen hankittu takka, kannattaa asuntoon valita ilmalämpöpumppu, josta löytyy takkatoiminto. Takkatoiminnolla voidaan takasta saatua lämpöä levittää vielä tehokkaammin ja paremmin. 

Kesähelteillä ilmalämpöpumppu viilentää tehokkaasti ja parantaa asumismukavuutta oleellisesti.

Ilmalämpöpumppua voidaan ohjata ja valvoa kätevästi etänä vaikka älypuhelimen sovelluksella, jolloin voit päättää itsellesi sopivan lämpötilan. Tällöin energiaa ei myöskään kulu turhaan esimerkiksi kesämökillä. Jos kotiisi tai mökille halutaan ilmalämpöpumppu etäohjaus-toiminnolla, ovat Lämpö-Vallin ammattilaiset valmiina auttamaan sopivan pumpun valinnassa.  

Ilmalämpöpumpun suodattimet poistavat huoneilmasta tehokkaasti epäpuhtauksia ja bakteereja. Näin voit nauttia entistä raikkaammasta huoneilmasta myös kotioloissa. Paremmat mallit on varustettu myös kuivaustoiminnolla, joka poistaa tehokkaasti ilmankosteutta sisätiloista. 

Lämpö-Vallilla ilmalämpöpumpun asennus hoidetaan markkinoiden johtavilla tuotteilla ja laadukkaana kokonaisratkaisuna kaikkiin kohteisiin. Tekemästämme asennustyöstä voit saada lisäksi kotitalousvähennystä, joka on 40 prosenttia työn osuudesta vuonna 2022. Ole rohkeasti yhteydessä ja suunnitellaan kotiisi ratkaisu, joka palvelee pitkälle tulevaisuuteen.

Kysy minulta lisää!

Lue lisää ja pyydä tarjous ilmalämpöpumpusta asennettuna!

Lisää artikkeleita:

Ilmalämpöpumppu hinta – Mikä vaikuttaa ilmalämpöpumpun hintaan?

Ilmalämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että parantaa kotinsa lämmitystehokkuutta. Ilmalämpöpumpun avulla voit tehokkaasti lämmittää ja viilentää kotiasi ympäri vuoden.  Tässä artikkelissa...

Ilma-vesilämpöpumppu hinta – mikä vaikuttaa hintaan?

Ilma-vesilämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että vähentää lämmityskustannuksiaan. Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida ilma-vesilämpöpumppuun, on tärkeää ymmärtää, että sen kokonaishinta...

Maalämpö hinta – maalämpöpumpun asennuksen kustannukset

Maalämpöön siirtyminen on houkutteleva vaihtoehto monille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja saavuttaa ympäristöystävällisemmän lämmitysratkaisun. Siksi maalämmön hinta mietityttää monia.  Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida...

Lämmitys ilmalämpöpumpulla: Tehokas lisä kotisi lämmitykseen

Lämmitys ilmalämpöpumpulla on suosittu vaihtoehto monille suomalaisille talon omistajille, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumput tarjoavat kätevän ja energiatehokkaan tavan tehostaa kotisi lämmitystä ja lisätä mukavuutta erityisesti kylminä talvikuukausina. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisänä lämmitysjärjestelmällesi.

Valmistaudu alkavaan lämmityskauteen uusimalla talosi lämmitysjärjestelmä

Kun kesä vaihtuu syksyksi ja talvi lähenee, on aika miettiä talosi lämmitysjärjestelmän kuntoa. Jotta voit varmistaa miellyttävän ja taloudellisen lämmityksen tulevana talvikautena, harkitse siirtymistä energiatehokkaaseen lämpöpumppuun ajoissa. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miksi lämpöpumppu voi olla loistava valinta, miten eri tyyppiset lämpöpumput toimivat ja mitä sinun tulisi tietää valmistautuessasi tulevaan lämmityskauteen.

Kodin viilennys – kuinka viilentää koti kesähelteillä?

Kodin viilennys tulee ajankohtaiseksi, kun kelit alkavat lämmetä ja sisäilman lämpötila kohoaa. Korkea huonelämpötila vaikuttaa oleellisesti sekä asumisviihtyvyyteen, työtehoon että terveyteen. Nukkuminen on hankalaa ja kuumuus tuo haasteita jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan.

Kodin viilennys voidaan hoitaa tehokkaasti ja varsin edullisesti ilmalämpöpumpun avulla. Maalämpökohteissa kodin viilentäminen voidaan hoitaa kätevästi taas maaviileän avulla.

Mikä lämmitysjärjestelmä öljylämmityksen tilalle?

Energiakustannukset jatkavat kasvuaan, energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja paine ympäristöä säästäviin lämmitysmuotoihin kasvaa entisestään. Öljylämmityksestä luopuminen on hyvin ajankohtaista vielä yli 130 000 suomalaisessa omakotitalossa, jotka lämpenevät...

Toimivatko maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Näin talvi vaikuttaa lämpöpumppujen toimintaan Talven tullen kodin lämmityksen merkitys kasvaa. Pelkät villasukat ja lämmin viltti eivät riitä, vaan tarvitsemme toimivan lämmitysjärjestelmän. Yhä useampi valitseekin yhdeksi kodin lämmityslaitteeksi joko maalämpö- tai...