Vanhentuva lämpöverkko on riski – vältä vesivahinko ja uusi patterit ajoissa!

20.12.2022 | Ajankohtaista

Ehkäise vesivahinko, uusi patterit.

Monessa suomalaiskodissa piilee iso riski: vanha lämpöverkko. Ennen pitkää putkiston käyttöikä tulee tiensä päähän, ja jos lämpöverkkoa ei uusi ajoissa, seurauksena voi olla vesivahinko. Se tietää aina vähintään vaivaa ja ehkä myös evakkoasumista, ja pahimmillaan vesivahingon maksumieheksi voi joutua itse. Vältä siis vesivahinko ja uusi patterit ajoissa.

Vuotovahingoista aiheutuvia korvauksia maksetaan vuosittain noin 160 miljoonalla eurolla, ja korvattavia vuotovahinkoja tapahtuu päivittäin noin sata. Yleisimmin vesivahingon aiheuttaa käyttöikänsä päähän tullut tai virheellisesti asennettu putkisto. 

Ennaltaehkäisevä remontti on edullisempi ja helpompi vaihtoehto kuin vahinkojen korjaaminen. Siksi lämpöverkkoremontti, eli patteriremontti, kannattaa teettää ennemmin ajoissa kuin myöhässä.

Vakuutus ei välttämättä korvaa pitkään jatkuneen vuodon aiheuttamia vaurioita

Patterit ja lämmitysputket ovat kovan rasituksen kohteena, ja niiden käyttöikä on enimmillään noin 40 vuotta. Käyttöikään vaikuttaa moni asia, kuten putkiston materiaali ja asennusaikana mahdollisesti tehdyt virheet. Ikä on kuitenkin merkittävä tekijä – kun tekninen käyttöikä on ohitettu, ongelmia tulee ennen pitkää lähes varmasti

Lämmitysputkia kuluttaa erityisesti mekaaninen rasitus, eli putkistossa kulkeva kuuma vesi ja lämpötilavaihtelun aiheuttama lämpölaajeneminen. Veden laatu vaikuttaa sekin, ja hapekas vesi kuluttaa erityisesti metallisia putkia. Putkiston ulkopinnalle tiivistyvä kondenssivesi kuluttaa putkistoa, jos ilma ei kierrä ja kuivata putken pintaa. 

Lämmitysputket ovat matalapaineputkia, ja ne kulkevat usein talon rakenteiden sisällä. Kun ne syöpyvät ja putkistoon tulee vuoto, vettä ei vuoda paineella vaan tihkuttaen. Sen vuoksi vahinko huomataan usein liian myöhään. Pitkään jatkuneen vuodon aiheuttamia vaurioita ei vakuutus välttämättä korvaa. Ja vaikka korvaisikin, ikävähennysten vuoksi korvaussumma voi olla valitettavan pieni.

Tarkkaile lämpöverkon kuntoa 

Etenkin 1960–1980-luvulla rakennetuissa taloissa vesivahingon riski on todellinen ja lämpöverkko todennäköisesti käyttöikänsä päässä. Rakenteissa kulkevan putkiston kuntoa ei täysin pääse tarkkailemaan, mutta seuraavat vinkit voivat antaa osviittaa lämpöverkon kunnosta:

  • Tarkkaile lämpöverkon painemittaria. Paine voi vaihdella esimerkiksi lämpötilan mukaan, mutta hälytyskellojen tulisi soida, jos lukema painuu alas usein. Mikäli verkostoon joutuu lisäämään vettä muutaman kuukauden välein, on todennäköistä, että putkistossa on vuoto. 
  • Käy säännöllisesti läpi lämpöverkon näkyvät osat. Tarkista, ovatko putket ja liitokset kuivia. Vanhoissa lämpöverkoissa vuodot voi usein huomata paljain silmin: esimerkiksi lattian rajassa olevan patterin liittimen vuotaessa liitoskohtaan muodostuu vesihelmi.

Paras keino ehkäistä vesivahinko on uusia patterit eli tehdä lämpöverkkoremontti. Finanssialan Keskusliitto ohjeistaa, että putkistossa havaitut pienetkin viat on syytä korjauttaa välittömästi.

Ehkäise vesivahinko ja uusi patterit – säästät samalla energiaa ja pienennät asumisen kustannuksia

Sähkön hinnan hurja nousu ja ilmaston lämpenemisen kiihtyminen kannustavat yhä useampaa miettimään kotinsa energiaratkaisuja. Patteriremontti parantaa kodin energiatehokkuutta ja tuo asumiseen selvää säästöä. 

Nykyaikaiset patterit ovat vanhoja pattereita huomattavasti energiatehokkaampia suurempien luovutuspinta-alojensa ansiosta, minkä lisäksi ne tuottavat lämpöä tasaisemmin. Uusien putkistojen monikerrosrakenne estää lämmönhukkaa ja kondensoitumista. Lisäksi uusi lämpöverkko suoriutuu kovista pakkasista vanhaa lämpöverkkoa paremmin.

Lämpöverkkoremontin yhteydessä myös lämmönlähteen voi vaihtaa. Suoran sähkölämmityksen tai öljylämmityksen vaihtaminen ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön parantaa kodin energiatehokkuutta huomattavasti. Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän voi pintaputkituksena lisätä myös taloon, jossa sitä ei entuudestaan ole. 

Vähemmän riskejä ja enemmän säästöjä – kiinnostaako lämpöverkkoremontti?

Oletko tietoinen, missä kunnossa kotisi lämmitysputket ovat? Lämpö-Valli on tukenasi. Pyydä tarjous ja katsotaan yhdessä sopiva ratkaisu, joka pitää riskit poissa ja mielen keveänä! Voit olla varma, että Lämpö-Vallin patteriremontin hinta on kilpailukykyinen.