Maalämpö hinta – maalämpöpumpun asennuksen kustannukset

1.11.2023 | Artikkelit

Maalämpöön siirtyminen on houkutteleva vaihtoehto monille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja saavuttaa ympäristöystävällisemmän lämmitysratkaisun. Siksi maalämmön hinta mietityttää monia. 

Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida maalämpöjärjestelmään, on tärkeää ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat maalämmön hintaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin maalämmön hintaan vaikuttavia tekijöitä, kuten energiakaivojen porauksesta aiheutuvia kustannuksia.

Maalämpöpumpun hinta

Ensimmäinen ja ilmeisin tekijä, joka vaikuttaa maalämpöpumpun hintaan, on itse laitteen hankintahinta. Maalämpöpumppuja on saatavilla eri malleissa ja tehokkuusluokissa, mikä vaikuttaa laitteen hintaan. 

Laadukkaammat ja tehokkaammat maalämpöpumput ovat usein kalliimpia, mutta ne tarjoavat parempaa suorituskykyä etenkin kylmemmässä ilmastossa ja säästävät energiaa pitkällä aikavälillä. Laitehinnan lisäksi on tärkeää ottaa huomioon asennuskustannukset ja kaivojen porauksesta aiheutuvat kulut.

Tyypillisesti omakotitaloon asennettavien maalämpöpumppujen hinnat ovat noin 7 500–15 000 euroa ominaisuuksista, merkistä ja tehosta riippuen.

Maalämmön keruupiirin hinta

Yksi merkittävä osa maalämpöjärjestelmän asennusta on keruupiirin asennuksen hinta. Yleisimmin keruupiiri asennetaan maalämpökaivoon, jolloin kustannuksia syntyy maalämpökaivon eli energiakaivon porauksesta. 

Energiakaivot ovat maahan porattavia reikiä, joiden avulla lämpö siirretään maaperästä maalämpöpumpulle. Näiden kaivojen lukumäärä ja syvyys riippuvat talon lämmitystarpeista ja maaperän ominaisuuksista. Tyypillisesti omakotitaloissa pärjätään yhdellä lämpökaivolla. Isompaan omakotitaloon voi tarvita kaksi lämpökaivoa.

Kaivojen porauksesta aiheutuvat kustannukset voivat vaihdella huomattavasti, ja ne ovat suuri osa maalämpöjärjestelmän kokonaiskustannuksista. 

Porauksen hintaan vaikuttavat peruskallion syvyys ja koostumus sekä kaivojen lukumäärä ja niiden syvyys. On tärkeää suunnitella lämpökaivojen poraus ammattilaisen avustuksella, jotta yllätyksiltä vältytään.

Maalämpökaivon lisäksi energiaa voidaan kerätä maapiirillä eli keruupiirillä, jolloin maan alle saadaan sijoitettua tarpeeksi laaja keruuputkisto riittävää lämpöenergian tuottoa ajatellen. Keruuputkisto sijoitetaan maahan reilun metrin syvyyteen. Pintakeruuputkisto onnistuu parhaiten saviseen maahan, jossa ei ole isoa määrää kiviä.

Lisäksi joissain tapauksissa, jos kiinteistö on vesistön lähettyvillä, voidaan keruuputkisto sijoittaa vesistöön. Vesistöön sijoittaessa keruupiiri asennetaan vastaavasti vesistön pohjaan vähintään kolmen metrin syvyyteen, jolloin jäät eivät pääse talvisin vaurioittamaan putkistoa.

Talon nykyinen lämmitysjärjestelmä

Neljäs ja tärkeä tekijä on talon olemassa olevat lämmitysjärjestelmät ja lämmönjakelutapa. 

Nykyinen lämmönjakelutapa on huomioitava maalämpöön siirryttäessä, jotta maalämmöstä saadaan paras teho irti. Esimerkiksi, jos talosi lämpiää tällä hetkellä sähköpattereilla, vaatii vesikiertoisen patteriverkoston asentamista joka nostaa kokonaiskustannuksia.

Yhteenveto 

Maalämpöjärjestelmän hankkiminen on harkitsemisen arvoinen investointi, joka voi tarjota säästöjä energia- ja lämmityskustannuksissa sekä ympäristöystävällisen lämmitysvaihtoehdon kodille. 

Maalämmön kokonaishintaan vaikuttavat laitteen hankintahinnan lisäksi energiakaivojen porauksesta aiheutuvat kustannukset, asennuspaikka ja olemassa olevat lämmitysjärjestelmät sekä lämmönjakelumuoto. 

Tyypillisesti omakotitaloon tehtävä maalämpöprojekti on kokonaiskustannuksiltaan noin 15 000–30 000 euroa kohteesta riippuen.

Ammattitaitoinen asennus ja huolellinen suunnittelu auttavat maksimoimaan maalämpöpumpun edut ja säästämään sekä energiaa että kustannuksia pitkällä aikavälillä.

Lämpö-Valli Oy tarjoaa Keski-Suomen alueella kokonaisvaltaisia LVI-palveluita ja autamme sinua löytämään parhaan maalämpöratkaisun tarpeisiisi. Älä epäröi ottaa yhteyttä saadaksesi tarjouksen ja lisätietoa.

Lisää artikkeleita:

Mikä lämmitysjärjestelmä öljylämmityksen tilalle?

Energiakustannukset jatkavat kasvuaan, energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja paine ympäristöä säästäviin lämmitysmuotoihin kasvaa entisestään. Öljylämmityksestä luopuminen on hyvin ajankohtaista vielä yli 130 000 suomalaisessa omakotitalossa, jotka lämpenevät...

Mitsubishi-ilmalämpöpumppu – energiatehokkuutta ja mukavuutta

Mitsubishi-ilmalämpöpumput ovat saavuttaneet suosiota erinomaisella suorituskyvyllään ja energiatehokkuudellaan. Tässä artikkelissa käsittelemme, miksi Mitsubishi ilmalämpöpumppu on erinomainen valinta kotiin ja miten se voi tuoda merkittäviä säästöjä...

Toshiba-ilmalämpöpumppu – innovaatioita ja sisustuksellisuutta

Toshiba-ilmalämpöpumput ovat tunnettuja edistyksellisestä teknologiastaan ja erinomaisesta suorituskyvystään. Tässä artikkelissa käsittelemme, miksi Toshiba-ilmalämpöpumppu on erinomainen valinta suomalaisiin koteihin ja miten se voi tuoda merkittäviä säästöjä...

Paras ilmalämpöpumppu 2024

Ilmalämpöpumput ovat tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu kodin lämmitykseen ja viilennykseen. Vuonna 2024 markkinoille on tullut useita uusia malleja, jotka tarjoavat entistä parempia ominaisuuksia ja tehokkuutta. Tässä artikkelissa esittelemme Lämpö-Vallin...

Ilmalämpöpumppu hinta – Mikä vaikuttaa ilmalämpöpumpun hintaan?

Ilmalämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että parantaa kotinsa lämmitystehokkuutta. Ilmalämpöpumpun avulla voit tehokkaasti lämmittää ja viilentää kotiasi ympäri vuoden.  Tässä artikkelissa...

Ilma-vesilämpöpumppu hinta – mikä vaikuttaa hintaan?

Ilma-vesilämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että vähentää lämmityskustannuksiaan. Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida ilma-vesilämpöpumppuun, on tärkeää ymmärtää, että sen kokonaishinta...

Lämmitys ilmalämpöpumpulla: Tehokas lisä kotisi lämmitykseen

Lämmitys ilmalämpöpumpulla on suosittu vaihtoehto monille suomalaisille talon omistajille, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumput tarjoavat kätevän ja energiatehokkaan tavan tehostaa kotisi lämmitystä ja lisätä mukavuutta erityisesti kylminä talvikuukausina. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisänä lämmitysjärjestelmällesi.

Valmistaudu alkavaan lämmityskauteen uusimalla talosi lämmitysjärjestelmä

Kun kesä vaihtuu syksyksi ja talvi lähenee, on aika miettiä talosi lämmitysjärjestelmän kuntoa. Jotta voit varmistaa miellyttävän ja taloudellisen lämmityksen tulevana talvikautena, harkitse siirtymistä energiatehokkaaseen lämpöpumppuun ajoissa. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miksi lämpöpumppu voi olla loistava valinta, miten eri tyyppiset lämpöpumput toimivat ja mitä sinun tulisi tietää valmistautuessasi tulevaan lämmityskauteen.

Kodin viilennys – kuinka viilentää koti kesähelteillä?

Kodin viilennys tulee ajankohtaiseksi, kun kelit alkavat lämmetä ja sisäilman lämpötila kohoaa. Korkea huonelämpötila vaikuttaa oleellisesti sekä asumisviihtyvyyteen, työtehoon että terveyteen. Nukkuminen on hankalaa ja kuumuus tuo haasteita jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan.

Kodin viilennys voidaan hoitaa tehokkaasti ja varsin edullisesti ilmalämpöpumpun avulla. Maalämpökohteissa kodin viilentäminen voidaan hoitaa kätevästi taas maaviileän avulla.

Ilmalämpöpumpun asennus – näin se hoituu!

Ilmalämpöpumpun asennus onnistuu vaivattomasti täyden palvelun talosta! Ilmalämpöpumppu viilentää kesäisin, lämmittää talvisin ja parantaa oleellisesti sisäilman laatua. Se soveltuu monipuolisesti lähes kaikkiin rakennuksiin päälämmitysjärjestelmän tueksi ja on mainio...

Toimivatko maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Näin talvi vaikuttaa lämpöpumppujen toimintaan Talven tullen kodin lämmityksen merkitys kasvaa. Pelkät villasukat ja lämmin viltti eivät riitä, vaan tarvitsemme toimivan lämmitysjärjestelmän. Yhä useampi valitseekin yhdeksi kodin lämmityslaitteeksi joko maalämpö- tai...