LVI-suunnittelu mukaan jo arkkitehtivaiheessa – vähemmän turhaa työtä ja parempi lopputulos

25.1.2023 | Artikkelit

lvi-suunnittelu

LVI-urakointiin kuuluu talon lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien toteuttaminen. Valmistalopaketeissa LVI-urakointi tulee osana kokonaistoimitusta. Osa rakentajista kuitenkin haluaa teettää rakennusprojektin työvaiheet eri urakoitsijoilla. LVI-urakoinnissa olennaista on huolellinen LVI-suunnittelu, joka kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Päätöksiä pitää tehdä paljon lämmitysmuodon valinnasta vesikalusteisiin.

Arkkitehtisuunnittelu ja LVI-suunnittelu tukevat toisiaan

Useimmiten LVI-urakointi alkaa kattavalla alkukartoituksella, jonka perusteella kokonaisuutta aletaan hahmotella. Tässä vaiheessa monilla on jo arkkitehdin suunnitelmat tulevasta kodistaan. Meidän suosituksemme on, että LVI-urakoinnin alkukartoitus olisi ennen arkkitehtipiirustusten valmistumista.

Arkkitehdin ja LVI-suunnittelijan keskinäinen yhteistyö on suotavaa. Talotekniikkaan liittyvät ratkaisut voivat vaikuttaa myös muuhun suunnitteluun: esimerkiksi teknisen tilan kokoon ja sijoitteluun vaikuttaa se, minkä valitsee lämmitysmuodoksi. Yhteissuunnittelun seurauksena myös energiatehokkuus tulee todennäköisesti huomioitua paremmin. 

Kun LVI-suunnittelu tehdään yhteistyössä ja yhtä aikaa arkkitehdin kanssa, vältytään päällekkäiseltä työltä ja ylimääräisiltä työvaiheilta. Lopputulos on kaunis ja toimiva – aivan kuten taloltasi varmasti toivotkin. 

Vinkkejä LVI-suunnitteluun

Talotekniikkaan kannattaa panostaa. Toimiva talotekniikka lisää asumisen mukavuutta, turvallisuutta ja toimivuutta. Tässä muutamia vinkkejä suunnittelun tueksi:

  1. LVI-urakointi kannattaa ottaa yhdeltä toimittajalta. Silloin välttyy todennäköisemmin virheiltä ja päällekkäiseltä työltä, ja aikataulussa on helpompi pysyä.  
  2. Pohdi tarpeesi tarkkaan ja tutustu huolellisesti eri vaihtoehtoihin. Kysy arkkitehdiltä ja LVI-suunnittelijalta kaikki, mikä mietityttää. Ammattitaitoinen LVI-suunnittelija osaa ehdottaa ja tuoda esiin myös sellaisia asioita, joita itse et osaisi ottaa huomioon.
  3. Harkinnan jälkeen on oltava valmis tekemään päätöksiä. Pohdi, mitä arvostat ja mitkä ovat tarpeesi asumisen suhteen. Mikä on sopiva ja kustannustehokas lämmitysmuoto, tarvitaanko viilennystä? Tuleeko terassille ulkoporeamme, ja tarvitaanko ulos useampi vesipiste? Myös rakennusmääräyksillä voi olla sanansa sanottavana esimerkiksi lämmitysmuodon suhteen. 
  4. Pohdi nykyhetken lisäksi myös, mitä tarpeita teillä tulevaisuudessa on. Onko suunnitelmissa rakentaa pihasauna vesineen ja viemäreineen myöhemmin? 
  5. Suuri osa LVI-urakoinnista ei näy valmiissa talossa päällepäin. Vesikalusteet ovat kuitenkin keskeinen tyyliin ja ulkoasuun vaikuttava tekijä. Kalustustyö tehdään tosin vasta lopuksi, joten useimmiten nämä päätökset voivat hieman odottaa. 

Vähemmän virheitä ja enemmän säästöjä – kokonaisvaltainen LVI-urakointi samasta osoitteesta

Toteutimme omakotitaloprojektiin LVI-urakoinnin kokonaisurakkana. Rakennuttaja kuvailee projektia seuraavin sanoin:

“LVI-urakan vaiheet on rytmitettävä mukaan muuhun rakennusprojektiin. Valitsemalla urakoitsijaksi yrityksen, jolla on kykyä vastata oikeasti koko kokonaisuudesta ja joka tekee aloitteellisesti yhteistyötä timpureiden kanssa, pääset rakennuttajana mahdollisimman helpolla. Lämpö-Vallia uskallan suositella haastavimpiinkin uudiskohteisiin – heillä on hallussa kaikki tarvittava laadukkaasta tekniikasta viimeisteltyyn asennusjälkeen.”

Lue lisää vinkkejä ja kokemuksia asiakkaamme blogista!

Lämpö-Vallilta saat halutessasi koko LVI-urakoinnin suunnittelusta valvontaan. Ota yhteyttä, jos haluat tarjouksen LVI-urakoinnista.

Lisää artikkeleita:

Ilmalämpöpumppu hinta – Mikä vaikuttaa ilmalämpöpumpun hintaan?

Ilmalämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että parantaa kotinsa lämmitystehokkuutta. Ilmalämpöpumpun avulla voit tehokkaasti lämmittää ja viilentää kotiasi ympäri vuoden.  Tässä artikkelissa...

Ilma-vesilämpöpumppu hinta – mikä vaikuttaa hintaan?

Ilma-vesilämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että vähentää lämmityskustannuksiaan. Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida ilma-vesilämpöpumppuun, on tärkeää ymmärtää, että sen kokonaishinta...

Maalämpö hinta – maalämpöpumpun asennuksen kustannukset

Maalämpöön siirtyminen on houkutteleva vaihtoehto monille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja saavuttaa ympäristöystävällisemmän lämmitysratkaisun. Siksi maalämmön hinta mietityttää monia.  Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida...

Lämmitys ilmalämpöpumpulla: Tehokas lisä kotisi lämmitykseen

Lämmitys ilmalämpöpumpulla on suosittu vaihtoehto monille suomalaisille talon omistajille, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumput tarjoavat kätevän ja energiatehokkaan tavan tehostaa kotisi lämmitystä ja lisätä mukavuutta erityisesti kylminä talvikuukausina. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisänä lämmitysjärjestelmällesi.

Valmistaudu alkavaan lämmityskauteen uusimalla talosi lämmitysjärjestelmä

Kun kesä vaihtuu syksyksi ja talvi lähenee, on aika miettiä talosi lämmitysjärjestelmän kuntoa. Jotta voit varmistaa miellyttävän ja taloudellisen lämmityksen tulevana talvikautena, harkitse siirtymistä energiatehokkaaseen lämpöpumppuun ajoissa. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miksi lämpöpumppu voi olla loistava valinta, miten eri tyyppiset lämpöpumput toimivat ja mitä sinun tulisi tietää valmistautuessasi tulevaan lämmityskauteen.

Kodin viilennys – kuinka viilentää koti kesähelteillä?

Kodin viilennys tulee ajankohtaiseksi, kun kelit alkavat lämmetä ja sisäilman lämpötila kohoaa. Korkea huonelämpötila vaikuttaa oleellisesti sekä asumisviihtyvyyteen, työtehoon että terveyteen. Nukkuminen on hankalaa ja kuumuus tuo haasteita jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan.

Kodin viilennys voidaan hoitaa tehokkaasti ja varsin edullisesti ilmalämpöpumpun avulla. Maalämpökohteissa kodin viilentäminen voidaan hoitaa kätevästi taas maaviileän avulla.

Mikä lämmitysjärjestelmä öljylämmityksen tilalle?

Energiakustannukset jatkavat kasvuaan, energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja paine ympäristöä säästäviin lämmitysmuotoihin kasvaa entisestään. Öljylämmityksestä luopuminen on hyvin ajankohtaista vielä yli 130 000 suomalaisessa omakotitalossa, jotka lämpenevät...

Ilmalämpöpumpun asennus – näin se hoituu!

Ilmalämpöpumpun asennus onnistuu vaivattomasti täyden palvelun talosta! Ilmalämpöpumppu viilentää kesäisin, lämmittää talvisin ja parantaa oleellisesti sisäilman laatua. Se soveltuu monipuolisesti lähes kaikkiin rakennuksiin päälämmitysjärjestelmän tueksi ja on mainio...

Toimivatko maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Näin talvi vaikuttaa lämpöpumppujen toimintaan Talven tullen kodin lämmityksen merkitys kasvaa. Pelkät villasukat ja lämmin viltti eivät riitä, vaan tarvitsemme toimivan lämmitysjärjestelmän. Yhä useampi valitseekin yhdeksi kodin lämmityslaitteeksi joko maalämpö- tai...