LVI-suunnittelu mukaan jo arkkitehtivaiheessa – vähemmän turhaa työtä ja parempi lopputulos

25.1.2023 | Ajankohtaista

lvi-suunnittelu

LVI-urakointiin kuuluu talon lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien toteuttaminen. Valmistalopaketeissa LVI-urakointi tulee osana kokonaistoimitusta. Osa rakentajista kuitenkin haluaa teettää rakennusprojektin työvaiheet eri urakoitsijoilla. LVI-urakoinnissa olennaista on huolellinen LVI-suunnittelu, joka kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Päätöksiä pitää tehdä paljon lämmitysmuodon valinnasta vesikalusteisiin.

Arkkitehtisuunnittelu ja LVI-suunnittelu tukevat toisiaan

Useimmiten LVI-urakointi alkaa kattavalla alkukartoituksella, jonka perusteella kokonaisuutta aletaan hahmotella. Tässä vaiheessa monilla on jo arkkitehdin suunnitelmat tulevasta kodistaan. Meidän suosituksemme on, että LVI-urakoinnin alkukartoitus olisi ennen arkkitehtipiirustusten valmistumista.

Arkkitehdin ja LVI-suunnittelijan keskinäinen yhteistyö on suotavaa. Talotekniikkaan liittyvät ratkaisut voivat vaikuttaa myös muuhun suunnitteluun: esimerkiksi teknisen tilan kokoon ja sijoitteluun vaikuttaa se, minkä valitsee lämmitysmuodoksi. Yhteissuunnittelun seurauksena myös energiatehokkuus tulee todennäköisesti huomioitua paremmin. 

Kun LVI-suunnittelu tehdään yhteistyössä ja yhtä aikaa arkkitehdin kanssa, vältytään päällekkäiseltä työltä ja ylimääräisiltä työvaiheilta. Lopputulos on kaunis ja toimiva – aivan kuten taloltasi varmasti toivotkin. 

Vinkkejä LVI-suunnitteluun

Talotekniikkaan kannattaa panostaa. Toimiva talotekniikka lisää asumisen mukavuutta, turvallisuutta ja toimivuutta. Tässä muutamia vinkkejä suunnittelun tueksi:

  1. LVI-urakointi kannattaa ottaa yhdeltä toimittajalta. Silloin välttyy todennäköisemmin virheiltä ja päällekkäiseltä työltä, ja aikataulussa on helpompi pysyä.  
  2. Pohdi tarpeesi tarkkaan ja tutustu huolellisesti eri vaihtoehtoihin. Kysy arkkitehdiltä ja LVI-suunnittelijalta kaikki, mikä mietityttää. Ammattitaitoinen LVI-suunnittelija osaa ehdottaa ja tuoda esiin myös sellaisia asioita, joita itse et osaisi ottaa huomioon.
  3. Harkinnan jälkeen on oltava valmis tekemään päätöksiä. Pohdi, mitä arvostat ja mitkä ovat tarpeesi asumisen suhteen. Mikä on sopiva ja kustannustehokas lämmitysmuoto, tarvitaanko viilennystä? Tuleeko terassille ulkoporeamme, ja tarvitaanko ulos useampi vesipiste? Myös rakennusmääräyksillä voi olla sanansa sanottavana esimerkiksi lämmitysmuodon suhteen. 
  4. Pohdi nykyhetken lisäksi myös, mitä tarpeita teillä tulevaisuudessa on. Onko suunnitelmissa rakentaa pihasauna vesineen ja viemäreineen myöhemmin? 
  5. Suuri osa LVI-urakoinnista ei näy valmiissa talossa päällepäin. Vesikalusteet ovat kuitenkin keskeinen tyyliin ja ulkoasuun vaikuttava tekijä. Kalustustyö tehdään tosin vasta lopuksi, joten useimmiten nämä päätökset voivat hieman odottaa. 

Vähemmän virheitä ja enemmän säästöjä – kokonaisvaltainen LVI-urakointi samasta osoitteesta

Toteutimme omakotitaloprojektiin LVI-urakoinnin kokonaisurakkana. Rakennuttaja kuvailee projektia seuraavin sanoin:

“LVI-urakan vaiheet on rytmitettävä mukaan muuhun rakennusprojektiin. Valitsemalla urakoitsijaksi yrityksen, jolla on kykyä vastata oikeasti koko kokonaisuudesta ja joka tekee aloitteellisesti yhteistyötä timpureiden kanssa, pääset rakennuttajana mahdollisimman helpolla. Lämpö-Vallia uskallan suositella haastavimpiinkin uudiskohteisiin – heillä on hallussa kaikki tarvittava laadukkaasta tekniikasta viimeisteltyyn asennusjälkeen.”

Lue lisää vinkkejä ja kokemuksia asiakkaamme blogista!

Lämpö-Vallilta saat halutessasi koko LVI-urakoinnin suunnittelusta valvontaan. Ota yhteyttä, jos haluat tarjouksen LVI-urakoinnista.