Maalämpöpumpun toimintaperiaate – miten maalämpö toimii?

24.2.2025 | Artikkelit

Päivitetty 24.02.2025

Miten maalämpö toimii? Kuvassa maalämpöpumppu.

Maalämpöjärjestelmä on nykyaikainen, ympäristöystävällinen ja taloudellinen lämmitysjärjestelmä, joka sopii erinomaisesti vanhentuneiden lämmitysjärjestelmien tilalle tai rinnalle sekä uusiin omakotitaloihin pääasialliseksi lämmönlähteeksi. Maalämpö onkin yleistynyt pääasiallisena lämmitystapana merkittävästi.

Tässä artikkelissa kerromme selkeästi, miten maalämpö toimii, ja miksi se on erinomainen valinta niin taloudellisuuden, ympäristöystävällisyyden kuin toimintavarmuudenkin kannalta. 

Mitä maalämpö on?

Maalämpö on maassa luonnostaan olevaa lämpöenergiaa. Maalämpöjärjestelmä hyödyntää tätä lämpöenergiaa keräämällä sitä omakotitalon lämmönjakelujärjestelmän käyttöön erillisen keruupiirin avulla. Yleisimmin keruupiiri asennetaan maalämpökaivoon eli maaperään porattavaan energiakaivoon.

Maalämmön keruupiirit

Energiakaivot ovat maahan porattavia reikiä, joiden avulla lämpö siirretään maaperästä maalämpöpumpulle. Näiden kaivojen lukumäärä ja syvyys riippuvat talon lämmitystarpeista ja maaperän ominaisuuksista. Tyypillisesti omakotitaloissa pärjätään yhdellä lämpökaivolla. Isompaan omakotitaloon voi tarvita kaksi lämpökaivoa.

Maalämpökaivon lisäksi energiaa voidaan kerätä maapiirillä eli keruupiirillä, jolloin maan alle saadaan sijoitettua tarpeeksi laaja keruuputkisto riittävää lämpöenergian tuottoa ajatellen. Keruuputkisto sijoitetaan maahan reilun metrin syvyyteen. Pintakeruuputkisto onnistuu parhaiten saviseen maahan, jossa ei ole isoa määrää kiviä.

Lisäksi joissain tapauksissa, jos kiinteistö on vesistön lähettyvillä, voidaan keruuputkisto sijoittaa vesistöön. Vesistöön sijoittaessa keruupiiri asennetaan vastaavasti vesistön pohjaan vähintään kolmen metrin syvyyteen, jolloin jäät eivät pääse talvisin vaurioittamaan putkistoa.

Lämpöä maasta kodin sisälle

Maasta nostettu lämpö siirretään maalämpöpumpun lämmönvaihtimen avulla käyttökelpoiseksi lämmöksi sekä talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään että lämpimän käyttöveden tuotantoon. 

Tämä uusiutuva energialähde ei ainoastaan pienennä energiakustannuksia, vaan vähentää myös hiilidioksidipäästöjä – mikä tekee siitä kestävän ja ympäristöystävällisen ratkaisun.

Maalämpö omakotitaloon, Jyväskylä - Nibe Maalämpöpumppu
Maalämpöpumppu omakotitalon kodinhoitohuoneessa, Jyväskylä – Nibe Maalämpöpumppu

Maalämpöpumpun toimintaperiaate

Miten maalämpö tarkemmin ottaen toimii? Maalämpöjärjestelmä perustuu kolmen päävaiheen yhteistyöhön:

Lämmönkeruupiiri

Maahan asennettujen keruupiirien avulla maan luonnollinen lämpö kerätään talteen kylmäaineeseen. Maaperän vakaa lämpötila varmistaa järjestelmän toimivuuden ympäri vuoden.

Riippuen tontin maaperästä, käytettävissä olevasta tilasta ja paikallisista rakennusmääräyksistä, asennetaan keruupiiri joko lämpökaivoon, maapiiriin tai vesistöön keräämään maan lämpöenergiaa.

Lämpöpumppu

Kerätty lämpö siirretään maalämpöpumpulle, joka nostaa lämmön tason niin, että se soveltuu rakennuksen lämmitykseen ja käyttöveden tuottamiseen. Lämpöpumpun toiminta muistutta jääkaapin toimintaperiaatetta, mutta vastakkaiseen suuntaan.

Laadukkaalla pumpulla varmistetaan maalämmön energiatehokkuus myös pakkasella sekä laitteiston pitkä käyttöikä.

Lämmönjakelujärjestelmä

Lämpöpumpulta lämpö siirretään lämmönvaihtimen avulla talon lämmönjakelujärjestelmään, joka kuljettaa lämmön tasaisesti kodin eri tiloihin. Maalämpö vaatii toimiakseen vesikiertoisen lämmönjakelujärjestelmän – yleensä patteriverkosto, vesikiertoinen lattialämmitys tai ilmalämmitys.

Maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu – kumman valitsen?
Maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu – kumman valitsen? Lue artikkeli!

Maalämmön edut ja haasteet

Maalämmön edut

  • Energiatehokkuus: Maalämpö voi pienentää merkittävästi omakotitalon lämmityskustannuksia, sillä sen toimintavarmuus kovemmallakin pakkasella on omaa luokkaansa.
  • Ympäristöystävällisyys: Uusiutuva energialähde vähentää fossiilisten polttoaineiden tarvetta ja pienentää hiilidioksidipäästöjä.
  • Pitkäikäisyys ja luotettavuus: Oikein asennettuna maalämpöjärjestelmä voi toimia kymmeniä vuosia ja tarjota vakaan lämmönlähteen.

Maalämmön haasteet

  • Alkupääomakustannukset: Järjestelmän asennus vaatii suurempaa alkuinvestointia, verrattuna mm. ilmavesilämpöpumppuun. Usein kuitenkin investointi maksaa itsensä takaisin säästyneinä energiakustannuksina.
  • Maaperän vaikutus: Tontin maaperän ominaisuudet ratkaisevat käytettävän keruupiirityypin, mikä edellyttää huolellista arviointia ennen asennusta. Pohjavesialue tai paikalliset säädökset voivat joissain tapauksissa estää maalämmön käytön tontilla.
Maalämpöpumpun CO2-päästöt ovat huomattavan pienet. Lähde: nibe.eu
Maalämpöpumpun CO2-päästöt ovat huomattavan pienet. Lähde: nibe.eu

Taloudellisuus ja ympäristöhyödyt

Maalämpöjärjestelmän investointi maksaa itsensä usein takaisin säästyneinä energiakustannuksina – takaisinmaksuajan pituus riippuu vaihtoehtoisesta lämmitysjärjestelmästä. 

Lisäksi ympäristöhyötyjä ovat pienemmät hiilidioksidipäästöt ja uusiutuvan energian hyödyntäminen. Monet asiakkaamme ovat kokeneet, että vaikka investointi vaatii alkuun suurempia kustannuksia, pitkällä aikavälillä se tarjoaa taloudellista turvaa, lisää kodin arvoa ja tuo ylivertaista huolettomuutta asumiseen kovemmillakin pakkasilla.

Maalämpöpumpun asennus ja huolto

Lämpö-Valli huolehtii maalämpöjärjestelmän asennuksesta alusta loppuun. Prosessi etenee seuraavasti:

  1. Alkukartoitus ja suunnittelu: Asiantuntijamme arvioivat tontin maaperän ja rakennuksen lämmitystarpeet, minkä jälkeen suunnitellaan juuri sinulle sopiva ratkaisu.
  2. Asennus: Kokeneet asentajamme toteuttavat työn huolellisesti ja ammattitaitoisesti, varmistaen järjestelmän optimaalisen toiminnan. Hoidamme koko paketin mahdollisista lämpökaivon porauksista lähtien.
  3. Huolto ja ylläpito: Järjestelmän säännöllinen huolto varmistaa sen pitkäikäisyyden ja tehokkuuden. Tarjoamme kattavat huoltopalvelut, jotta asiakkaamme voivat nauttia huolettomasta lämmityksestä vuodesta toiseen.
Maalämpö rintamamiestaloon

Miten valita oikea maalämpöpumppu?

Oikean maalämpöjärjestelmän valinta riippuu monesta tekijästä, kuten tontin koosta, maaperän ominaisuuksista ja rakennuksen lämmitystarpeesta. Lämpö-Valli Oy tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa, jossa arvioidaan seuraavat seikat:

Tontin olosuhteet

Maaperän lämpökapasiteetti ja tila vaikuttavat valittavaan keruupiiriin ja maalämpöpumppuun.

Rakennuksen lämmitystarpeet

Vanhemmissa omakotitaloissa voi olla tarpeen panostaa tehokkaampaan lämmitysjärjestelmään, kun taas uudemmissa, energiatehokkaammissa omakotitaloissa pärjätään hieman heikompi tehoisella järjestelmällä.

Taloudelliset näkökulmat

Investoinnin takaisinmaksuaika ja pitkän aikavälin säästöt ovat ratkaisevia tekijöitä valintaprosessissa.

Lämpö-Vallin asiantuntijat käytössäsi

Me Lämpö-Vallilla olemme ylpeitä siitä, että voimme tarjota kokonaisvaltaisia ratkaisuja niin vanhoille omakotitaloasukkaille kuin uudisrakentajillekin. 

Satojen lämpöpumppujen asennuksista kertyneeseen kokemukseen perusutuva suunnittelu, huolellinen asennus ja kattava huolto takaavat, että saat juuri sinun kotiisi sopivan ja kustannustehokkaan lämmitysjärjestelmän. 

Useat asiakkaamme ovat kertoneet, että maalämpö on tuonut heille paitsi taloudellisia säästöjä myös mielenrauhaa ympäristöystävällisenä ratkaisuna.

Usein kysytyt kysymykset

1. Kuinka paljon maalämpö säästää energiakustannuksissa?

Energiasäästöt vaihtelevat kotisi lämmitystarpeiden, sijainnin, valittavan laitteiston sekä käyttötottumuksien mukaan. Monet asiakkaamme ovat havainneet merkittäviä laskuja energiakuluissaan ja kiitelleet maalämmön varmatoimisuutta myös kovemmelli pakkasilla. 

2. Maalämpö hinta – kuinka paljon maalämmön asennus maksaa?

Ensimmäinen ja ilmeisin tekijä, joka vaikuttaa maalämpöpumpun hintaan, on itse laitteen hankintahinta. Maalämpöpumppuja on saatavilla eri malleissa ja tehokkuusluokissa, mikä vaikuttaa laitteen hintaan. 

Ennen kuin päätät investoida maalämpöjärjestelmään, on tärkeää ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat maalämmön hintaan. Tarkastelemme aiemmin kirjoittamassamme artikkelissa tarkemmin maalämmön hintaan vaikuttavia tekijöitä, kuten energiakaivojen porauksesta aiheutuvia kustannuksia. Pääset artikkeliimme klikkaamalla tästä.

3. Miten asennusprosessi etenee?

Asennus alkaa perusteellisella tontin ja rakennuksen arvioinnilla. Suunnitteluvaiheen jälkeen järjestelmä asennetaan ammattitaidolla ja huolellisella laadunvarmistuksella, jotta lopputulos on kestävä ja tehokas.

4. Voiko maalämpö toimia myös kylmemmillä alueilla?

Kyllä, maan vakaa lämpötila mahdollistaa järjestelmän toiminnan myös ankarammissa sääolosuhteissa, mikä tekee maalämmöstä ihanteellisen ratkaisun kovemmillakin pakkasilla.

5. Miten valitsen juuri minun kotiini sopivan järjestelmän?

Lämpö-Valli Oy:n asiantuntijat tekevät kattavan arvioinnin, jonka perusteella suositellaan parasta ratkaisua rakennuksesi tarpeisiin. Voit myös varata ilmaisen konsultaatioajan, jolloin käymme vaihtoehdot läpi yhdessä.

Yhteenveto

Maalämpö tarjoaa modernin, ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan ratkaisun niin vanhojen omakotitalojen kuin uudisrakennusten lämmitystarpeisiin. Se hyödyntää maan luonnollista lämpöenergiaa, mikä vähentää energiakustannuksia ja pienentää hiilidioksidipäästöjä. 

Lämpö-Vallin asiantunteva tiimi on mukana suunnittelussa, asennuksessa ja huollossa, jotta saat juuri sinun kotiisi räätälöidyn ratkaisun. Tee kestävä ja taloudellinen valinta – ota yhteyttä jo tänään ja kysy lisää maalämmön mahdollisuuksista!

Lisää artikkeleita:

Mikä lämmitysjärjestelmä öljylämmityksen tilalle?

Energiakustannukset jatkavat kasvuaan, energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja paine ympäristöä säästäviin lämmitysmuotoihin kasvaa entisestään. Öljylämmityksestä luopuminen on hyvin ajankohtaista vielä yli 130 000 suomalaisessa omakotitalossa, jotka lämpenevät...

Mitsubishi-ilmalämpöpumppu – energiatehokkuutta ja mukavuutta

Mitsubishi-ilmalämpöpumput ovat saavuttaneet suosiota erinomaisella suorituskyvyllään ja energiatehokkuudellaan. Tässä artikkelissa käsittelemme, miksi Mitsubishi ilmalämpöpumppu on erinomainen valinta kotiin ja miten se voi tuoda merkittäviä säästöjä...

Toshiba-ilmalämpöpumppu – innovaatioita ja sisustuksellisuutta

Toshiba-ilmalämpöpumput ovat tunnettuja edistyksellisestä teknologiastaan ja erinomaisesta suorituskyvystään. Tässä artikkelissa käsittelemme, miksi Toshiba-ilmalämpöpumppu on erinomainen valinta suomalaisiin koteihin ja miten se voi tuoda merkittäviä säästöjä...

Paras ilmalämpöpumppu 2024

Ilmalämpöpumput ovat tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu kodin lämmitykseen ja viilennykseen. Vuonna 2024 markkinoille on tullut useita uusia malleja, jotka tarjoavat entistä parempia ominaisuuksia ja tehokkuutta. Tässä artikkelissa esittelemme Lämpö-Vallin...

Ilmalämpöpumpun asennus – näin se hoituu!

Ilmalämpöpumpun asennus on nopea ja vaivaton tapa parantaa kodin energiatehokkuutta ja asumismukavuutta. Oikein sijoitettu ja ammattitaidolla asennettu ilmalämpöpumppu tuo säästöjä lämmityskustannuksiin ja viilentää tehokkaasti kesähelteillä. Tässä oppaassa käymme...

Ilmalämpöpumppu hinta – Mikä vaikuttaa ilmalämpöpumpun hintaan?

Ilmalämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että parantaa kotinsa lämmitystehokkuutta. Ilmalämpöpumpun avulla voit tehokkaasti lämmittää ja viilentää kotiasi ympäri vuoden.  Tässä artikkelissa...

Ilma-vesilämpöpumppu hinta – mikä vaikuttaa hintaan?

Ilma-vesilämpöpumppu on houkutteleva vaihtoehto monille kiinteistönomistajille, jotka haluavat sekä säästää energiaa että vähentää lämmityskustannuksiaan. Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida ilma-vesilämpöpumppuun, on tärkeää ymmärtää, että sen kokonaishinta...

Maalämpö hinta – maalämpöpumpun asennuksen kustannukset

Maalämpöön siirtyminen on houkutteleva vaihtoehto monille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja saavuttaa ympäristöystävällisemmän lämmitysratkaisun. Siksi maalämmön hinta mietityttää monia.  Kuitenkin, ennen kuin päätät investoida...

Lämmitys ilmalämpöpumpulla: Tehokas lisä kotisi lämmitykseen

Lämmitys ilmalämpöpumpulla on suosittu vaihtoehto monille suomalaisille talon omistajille, ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumput tarjoavat kätevän ja energiatehokkaan tavan tehostaa kotisi lämmitystä ja lisätä mukavuutta erityisesti kylminä talvikuukausina. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisänä lämmitysjärjestelmällesi.

Valmistaudu alkavaan lämmityskauteen uusimalla talosi lämmitysjärjestelmä

Kun kesä vaihtuu syksyksi ja talvi lähenee, on aika miettiä talosi lämmitysjärjestelmän kuntoa. Jotta voit varmistaa miellyttävän ja taloudellisen lämmityksen tulevana talvikautena, harkitse siirtymistä energiatehokkaaseen lämpöpumppuun ajoissa. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miksi lämpöpumppu voi olla loistava valinta, miten eri tyyppiset lämpöpumput toimivat ja mitä sinun tulisi tietää valmistautuessasi tulevaan lämmityskauteen.

Kodin viilennys – kuinka viilentää koti kesähelteillä?

Kodin viilennys tulee ajankohtaiseksi, kun kelit alkavat lämmetä ja sisäilman lämpötila kohoaa. Korkea huonelämpötila vaikuttaa oleellisesti sekä asumisviihtyvyyteen, työtehoon että terveyteen. Nukkuminen on hankalaa ja kuumuus tuo haasteita jaksamiseen ja yleiseen vireystilaan.

Kodin viilennys voidaan hoitaa tehokkaasti ja varsin edullisesti ilmalämpöpumpun avulla. Maalämpökohteissa kodin viilentäminen voidaan hoitaa kätevästi taas maaviileän avulla.

Toimivatko maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Näin talvi vaikuttaa lämpöpumppujen toimintaan Talven tullen kodin lämmityksen merkitys kasvaa. Pelkät villasukat ja lämmin viltti eivät riitä, vaan tarvitsemme toimivan lämmitysjärjestelmän. Yhä useampi valitseekin yhdeksi kodin lämmityslaitteeksi joko maalämpö- tai...